La 18ª edició del Festival Portalblau tanca amb 10.000 espectadors i exhaurint les entrades de 15 concerts i activitats, assolint el rècord històric del festival
Portalblau, el festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, organitzat per l’Ajuntament de l’Escala, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i TEM Productions, va tancar ahir la seva 18ª edició, que ha aplegat un total de 10.000 espectadors des del 14 de juny, quan es va inaugurar amb la conferència de Carles Duarte i Josep Ramoneda, fins ahir, 10 d’agost, amb el concert de la canària Valeria Castro.
El festival ha aconseguit exhaurir les entrades en 15 de les seves propostes, com han sigut els concerts de Blaumut, Ramon Mirabet, La Ludwig Band, Las Migas, Valeria Castro, Anna Colom, Alosa, Mar Pujol, Ikram i La Filadora; les conferències ‘Mirades Blaves’ de Carles Duarte i Josep Ramoneda i de Laura Fa i Lorena Vázquez; i els espectacles de circ, teatre i dansa protagonitzats per Míriam Iscla, la Companyia de Circ ‘eia’ i Nora Baylach.
Amb aquestes xifres de record, i fregant el 97% d’ocupació, l’organització valora molt positivament l’estat de salut del festival i l’arrelament al territori de les propostes de diverses disciplines que cada any proposa. El festival continuarà aquesta tardor amb una proposta multidisciplinar per desestacionalitzar les arts escèniques i que es donarà a conèixer pròximament.
Guia pionera en perspectiva de gènere i projecte agroturístic
Portalblau també ha publicat enguany la Guia per a la Incorporació de la Perspectiva de Gènere en l’Organització de Festivals, elaborada per Cristina Torres Encinas i revisada per Mònica Gelambí Torrell. Aquesta eina pionera ofereix una metodologia clara i recursos concrets per transformar les pràctiques organitzatives i programàtiques dels festivals, i s’ofereix en llicència oberta per promoure la seva difusió i aplicació arreu.
Una altra de les novetats ha estat el Projecte Gastronòmic Portalblau, liderat per Guillem Castañé, d’Emporarom, que ha comptat amb la cuinera Clara Canyigueral. Han dissenyat sis tapes exclusives inspirades en la cultura mediterrània que s’ha ofert a tots els assistents als concerts d’aquesta 18a edició. El projecte ha comptat amb productes de proximitat i productors locals, consolidant una oferta culinària de qualitat i compromesa amb el territori.
Portalblau tanca així una edició marcada pel creixement, la qualitat artística, el compromís amb la cultura com a eina de transformació social i el territori.