Verema que enguany trencarà la tendència de les campanyes anteriors marcades per la sequera
Els cellers de l’Empordà han iniciat la verema d’enguany amb bones expectatives. El Consell Regulador de la DO Empordà preveu una producció molt propera a la mitjana habitual que és d’uns 60.000 hectolitres, trencant la tendència de les campanyes dels darrers anys que es van tancar amb descensos dels quilos collits a causa principalment de la sequera.
A diferència de les darreres campanyes, la pluviometria ha estat bona i ha acompanyat els diferents estadis fenològics dels ceps. Aquesta situació ha permès un bon desenvolupament de les plantes i dels raïms. Els cellerers, però, han hagut de treballar de valent per evitar els efectes del míldiu, un fong que prolifera en condicions de molta humitat i minva la capacitat productiva de la planta en danyar les fulles i els fruits. El bon maneig dels viticultors, especialment durant la primavera, ha permès contenir el míldiu que enguany no ha tingut una afectació significativa.
Amb les condicions climatològiques d’enguany, la campanya encara hauria pogut estat millor, però la sequera d’anys anteriors té efectes en les futures veremes a causa de l’estrès que genera a la planta i els futurs borrons. Un altre dels motius que no ha permès una millor producció és l’afectació de la fauna cinegètica. Com ja és habitual, el senglar, i cada vegada més el cabirol, malmeten els raïms de les vinyes, especialment en les parcel·les més aïllades i en aquelles que estan tocant a zones boscoses, malgrat que moltes d’elles estan tancades amb pastor elèctric. Enguany, també cal destacar la incidència dels ocells que ja es pot considerar un problema important que també afecta el nivell productiu de les vinyes.
La producció final dependrà de les condicions meteorològiques de les setmanes vinents que marcaran l’evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2025 a l’Empordà.
Respecte a l’estat sanitari cal destacar que és molt bo. L’estat de la vinya és molt sa i l’equilibri entre el grau i l’acidesa és òptim. Aquest fet permet ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm que han de permetre elaborar vins de gran qualitat.
Terra de garnatxes i carinyenes
La DO Empordà agrupa més d’una quarantena de cellers que treballen vinyes de varietats autòctones i tradicionals per elaborar vins de gran qualitat. Les varietats autòctones representen prop dos terços del vinyar empordanès. El percentatge de les varietats tradicionals no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a l’aposta decidida dels viticultors empordanesos per la garnatxa i la carinyena. Una tendència que ha anat acompanyada amb l’aparició de vins de gran qualitat elaborats per una nova generació de viticultors i enòlegs, amb una bona formació i capacitació, que busquen vins amb personalitat i singulars que siguin un reflex de la zona on es produeixen. Anualment, els cellers empordanesos venen prop de 6 milions d’ampolles a més d’una cinquantena de països.