Programa Reallotgem

El director del diari ARA diu a Roses que el procés “el porta la Catalunya amateur i no pas la Catalunya professional”

Carles Capdevila
Carles Capdevila acompanyat pel regidor de Cultura de Roses, Marc Danès durant la conferència

Carles Capdevila va impartir una conferència al Teatre de Roses sobre el procés d’autodeterminació que viu Catalunya

Carles Capdevila
Carles Capdevila acompanyat pel regidor de Cultura de Roses, Marc Danès, durant la conferència

El periodista i director del diari ARA va oferir una xerrada sobre el procés que viu actualment Catalunya des de l’optimisme, “perquè és un moment per ser optimista, tot i que no hi ha cap motiu per ser-ne”. Des del canvi, perquè “tal i com estan les coses ara, no  funcionen, i hem d’estar disposats a canviar”. Des de l’ADN, “necessari per canviar, perquè tenim un projecte constructiu, que va endavant”. En aquest punt Carles Capdevila va remarcar que “hi ha 3 tipus de persones: els que fan coses és a dir els emprenedors, els què ni fan ni deixen fer, que són els emprenyadors, i els depèn”.

Com a emprenedors es va referir a aquelles persones que tenen un projecte, no necessàriament un negoci, i el porten a porten terme, com per exemple, “les persones que integren l’Assemblea. Van organitzar la Via Catalana, no estava ben organitzada i va ser un èxit”. “Això, va assenyalar, “ho va fer la Catalunya amateur i no la Catalunya professional, per remarcar que el procés d’autodeterminació “el porta, està en mans de la Catalunya amateur”.

“El procés és irreversible perquè el porta la gent de sota”

Precisament,  referint-se al procés va afirmar “que està ben encarat i l’única cosa que sé segura és que aquest procés és irreversible, perquè el porta la gent de sota”.

Capdevila va explicar els passos a seguir en l’actual procés d’autodeterminació de Catalunya fent la comparació amb un pis d’estudiants. Quan un d’ells no està a gust “perquè per exemple és l’únic que no té finestra a l’habitació”, ho diu, “li prometen que al proper curs ell tindrà una finestra, però no és així, i al final diu que marxa del pis, però no de l’edifici, ja que ha trobat un altre a la mateixa escala. Llavors és quan els altres estudiants li expliquen totes les conseqüències negatives si se’n va. Doncs aquest estudiant ha d’anar a parlar amb l’administrador de la finca per dir que està interessat en el pis i deixar de banda als seus companys de pis.

Una metàfora que Carles Capdevila va utilitzar per assenyalar que “quant més temps dediquem a seguir endavant amb el procés i no discutir amb el govern, molt millor”.

El director del diari ARA també va assenyalar que “el motiu econòmic més important del procés és que la classe mitjana està amenaçada”.

Durant un hora va estar el periodista fent gala de la seva capacitat de comunicació davant un nombrós públic assistent a la xerrada. Seixanta minuts plens d’anècdotes i referencies a la seva vida personal amb un toc d’humor, on va donar a conèixer, per exemple, el seu poble d’origen, Hostalets de Balenyà, i l’entrada al món del periodisme, “amb 17 anys ja vaig ser director de la revista d’Hostalets. Vaig anar a una reunió per donar el meu parer sobre la publicació, i em van dir: toma, ja te la pots quedar perquè no volem fer-la més”. De una publicació local fins a la direcció d’una capçalera de tirada nacional, l’ARA, del qual va fer unes pinzellades del seu difícil i dur  inici. Capdevila va explicar que “ningú veia factible un diari en paper imprès i no pas digital, en un època on han hagut de tancar molts mitjans que no s’han adequat a les noves tecnologies.