Programa Reallotgem

Roses, Terra de Gegants

Roses va acollir, dins el dia gran de la seva festa major, una de les millors trobades geganteres dels darrers anys

A les 6 de la tarda del passat 15 d’agost, el dia principal de la festa major de Roses, es va encetar una de les activitats més tradicionals,  històriques i culturals del nostre país, Catalunya:  la Trobada  Gegantera, de la qual la Vila rosinca va celebrar la seva XVII edició.

Fins a 9 colles geganteres acompanyades de les respectives bandes de gralles i de percussió es van donar cita a Roses. Colles provinents d’arreu de les comarques gironines, des de La Garrotxa fins La Selva.

El punt de trobada es va establir, com ja és habitual, a la Ciutadella. I des de el recinte emmurallat les colles, precedides pels Miquelets i els Canoners de la Ciutadella, van portar a terme una desfilada pels carrers de la Vila rosinca.

La colla de Castelfollit de la Roca eren els primers de la comitiva. Els seus gegants, en Roc i la Bàrbara, representen un cavaller i una donzella que varen viure al poble garrotxí durant l’Edat Mitjana.

Els gegants de l’Escala desfilaven a cointinuació. En Peret i la Maximeta, construits l’any 1988, representen un mariner i una pescadora. Ella s’encarrega d’apedaçar les xarxes. Els seus oficis comporten que tinguin la cara colrada pel sol i la tramunatana.

I en Baldiri, de Port de la Selva, tampoc hi va faltar en aquesta cita amb els seus amics gegants gironins. Baldiri, que porta el nom del patró del seu poble, representa un vell pescador. Con no té xicota, va acompanyat de dos capgrossos, en Luard i la Tuies, que representen uns personatges molt estimats que havien viscut al bonic municipi de Port de la Selva.

I els nostres veïns gegants de Castelló d’Empúries, en Ponç Hug i l’Adelaida, també van voler desfilar pels carrers de Roses.  Aquests dos gegants representen, com no podia ser d’una altra manera, els Comptes d’Empúries.

I de Castelló anem a Vilafant, on la seva colla gegantera va venir amb en Cebrià i la Carme, dos gegants que, recordant el passat, són una parella que representa una familia d l’època. El marit feia de rajoler i la muller li duia cada dia el dinar a la bòbila.

I els que va venir de més lluny van ser en Romaní i la Farigola de la colla gegantera de Santa Coloma de Farners. En Romaní i la Farigola representen una parella de bosquerols. Ambdós porten noms de plantes remeieres relacionades amb l’elaboració de la ratafia. Els acompanya la gegantona Malva que segueix la mateixa tradició que els gegants en relació al nom. El gegantó es diu Patufet.

I en Janet i la Justa provenen de la capital de l’Alt Empordà, Figueres, i són dos gegants que representen als Reis Catòlics. El casal de la gent gran de Figueres també va ser-hi present en aquesta trobada gegantera amb el seu grapat de capgrossos. Aquesta colla també té els seus  gegants, en Bernat, que representa a un “indiano” que va marxa a Cuba a fer fortuna i va tornar sent ric casant-se, a més, amb una cubana morena, la Conxa.

I de la capital altempordanesa passem a un altre poble veí de Roses, Palau Saverdera, que va ser representat pels gegants més entranyables, en Pep del Porró i la Maria de Cal Cep, que representen una parella de pagesos que es van conèixer en el moment en que tots dos voliem tallar el mateix penjoll de raïm (l’amor està allà on menys ho pensem). Si mai ho heu fet, feu-lo a l’arribar a Palau, ja que aquests dos gegants estan representats en forma d’escultura a l’entrada del poble. En Pep del Porró i la Maria de Cal Cep van acompanyats de 4 capgrossos, en Bon Dia, la Bona Collita, la Trobada i en Raïm del Miracle, que va ser el que els va unir.

I tancant la cercavila anaven, com no, els amfitrions, el gegants de Roses, en Quimet i la Demètria acompanyats del gegantó Norfeu.

Els gegants de Roses són la representació en cartró-pedra dels protagonistes d’una bella sardana de Joan Maragall: L’Empordà. Aquesta sardana narra el naixement de la comarca de l’Empordà com una història d’amor entre un pastor, arrelat a la terra i la muntanya, i una sirena en representació del mar.

Si la Ciutadella va ser el punt de trobada i sortida de la cercavila, la plaça Catalunyava esdevenir com cada any, el punt d’emcontre final de tots els gegants i les seves colles geganteres. Una arribada a la plaça que els Miquelets i els Canoners de la Ciutadella es van encarregar de que fos molt sorollós.

Després d’un breu ball de presentació dels gegants als assistents a la plaça, l’Ajuntament va fer entregar d’un obsequi a cadascuna de les colles per, tot seguit, celebrar una demostració de danses tradicionals a càrrec del Taller de Dansa Tradicional de Roses de Cristina Barceló i la música de la cobla Tres Quartans.

I com a novetat d’enguany, i després de 41 anys, es va portar a terme una exhibició de castells a càrrec de la Colla Castellera de Figueres. Una colla que compta en les seves files amb dos rosincs i germans, en Dani i la Carla Domínguez.

Uns castells que van esdevenir un gran punt final de la disstena Trobada Gegantera de Roses.

[flagallery gid=19 name=Gallery]