A Catalunya hi ha menys probabilitats de patir malalties del cor

Associació Cor Fi
Voluntaris de l'Associació Cor Fi prenen la pressió arterial a dues rosinques

El cardiòleg Ramon Brugada va afirmar a Roses que l’estil de vida dels catalans ajuda a no tenir un nivell alt de malalties coronàries

Associació Cor Fi
El cardiòleg Ramon Brugada durant la conferència que va impartir al Teatre Municipal de Roses

El cardiòleg Ramon Brugada va impartir una xerrada divendres al Teatre Municipal de Roses sobre el cor, organitzada per l’Associació Cor Fi, entitat de prevenció i ajuda de les malalties del cor. I Brugada, principal impulsor que Girona sigui una demarcació cardioprotegida, amb la instal·lació de desfibril·ladors a les poblacions gironines va dissertar sobre “els diferents projectes que fem a Girona per prevenir les malalties coronàries i evitar la mort sobtada, i sobretot, fer entendre a la gent la importància del que estem fent”, va assenyalar el cardiòleg. Autor del llibre ‘M’hi veig amb cor’, Ramon Brugada es va referir a la seva obra durant el transcurs de la xerrada per donar uns consells per tal de mantenir el nostre cor sa el màxim temps possible, un text en que el lector “té la informació necessària per a que pugui entendre com funciona el cor, entendre que són les malalties, entendre les proves que els hi fan, què vol dir haver tingut un infart i com després t’has de comportar a casa, què pots i no pots fer, per exemple, remarcant que “donc informació que malauradament els metges a vegades no tenim temps de donar”. És un llibre “pels pacients, perquè ho entenguin tot fàcilment”.

Tot i que les malalties cardiovasculars afecten cada vegada més persones i en edats més joves, el doctor Ramon Brugada va assegurar que “a Catalunya tenim una prevalença de malaltia cardiovascular més baixa que d’altres regions, simplement perquè solem caminar més, solem menjar millor i agafar-nos la vida amb més filosofia”.

Després de la xerrada es va obrir un torn de paraula per a que els assistents poguessin preguntar al doctor sobre els seus dubtes en relació al seu cor.

Jornades del Cor a Roses

Associació Cor Fi
Voluntaris de l’Associació Cor Fi prenen la pressió arterial a dues rosinques

Aquesta conferència es va emmarcar dins les Jornades del Cor que va celebrar l’Associació Cor Fi a Roses durant els passats dies 22 i 23 d’octubre, on instal·lats a la plaça Catalunya els seus membres van prendre la pressió arterial i el nivell de sucre a la sang a totes les persones que es van apropar.

Aquesta entitat altempordanesa de prevenció i ajuda de les malalties del cor, va nèixer fa uns 15 anys, on tots els seus membres són voluntaris i “funciona amb un fons material amb el qual practiquem electrocardiogrames, mirem la glucosa a la sang i la pressió arterial”, va explicar el seu president Carles Corral, el qual va significar que “passem pels 68 municipis de l’Alt Empordà, no ens deixem ningú, això sí, n’hi ha tres que són la nineta dels meus ulls, que són Figueres, Roses i Llançà, i el motiu és que són els únics que ens subvencionen per poder tirar endavant en el nostre projecte de prevenir les malalties cardiovasculars”.

Les subvencions d’aquestes tres poblacions i la quota de 18 euros que paga cada simpatitzant “nosaltres fem miracles”, va dir Corral