Roses Cultura

A partir d’avui es podrà anar a les segones residències i a les destinacions turístiques del país sense cap limitació de mobilitat

Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana
Autopista AP-7

Aquest cap de setmana serà el primer amb mobilitat no restringida a tot Catalunya>des de l’inici de la situació d’excepcionalitat provocada per la pandèmia del coronavirus

A partir d’avui dijous, 18 juny, un cop es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), tot Catalunya estarà a la Fase 3 de la desescalada (els territoris de Lleida i de la regió sanitària metropolitana de Barcelona avancen de fase) i, per tant, ja no hi haurà restriccions en els desplaçaments viaris per tot el territori català.

S’espera que aquesta nova situació tingui impacte sobretot en la mobilitat d’oci, ja que és la que fins ara tenia més restriccions. En aquest sentit, a partir d’avui es podrà anar a les segones residències i a les destinacions turístiques del país sense cap limitació de mobilitat. Davant d’això, es preveu que aquest cap de setmana es registri un augment del trànsit important, tenint en compte que el cap de setmana passat el nombre de desplaçaments a l’àrea metropolitana de Barcelona es va situar encara un 30% per sota comparat amb un cap de setmana normal. 

Per aquest motiu, el Servei Català de Trànsit fa una crida a la prudència atès que les carreteres poden tornar a registrar elevades densitats de trànsit, a les quals els conductors s’han desacostumat aquests darrers mesos de confinament. En aquest sentit, cal que els usuaris s’informin de l’estat del trànsit abans de circular i evitin les hores punta. També s’alerta de l’augment a les nostres vies de motoristes i ciclistes i és per això que s’apel·la a la responsabilitat compartida i a la necessitat d’una convivència respectuosa a la xarxa viària. A més, davant la situació de confinament en què molts usuaris no han utilitzat el vehicle, es recomana que es realitzi una revisió tècnica i de manteniment per comprovar que tot funcioni correctament.

Al llarg d’aquest cap de setmana els Mossos d’Esquadra desplegaran 749 efectius i faran 476 controls per tal de desenvolupar tasques de vigilància i augmentar la seguretat viària dels usuaris. A més, en previsió d’aquest increment de la mobilitat i per tal d’augmentar la capacitat viària i minimitzar possibles retencions, des del Servei Català de Trànsit s’habilitaran diverses mesures especials de circulació tant en l’operació sortida com al retorn del cap de setmana. Convé destacar que diumenge, entre d’altres mesures, s’instal·laran carrils addicionals a l’AP-7 entre Sant Celoni i la Roca del Vallès i a la C-32 entre Gavà i l’Hospitalet de Llobregat i a més, el carril bus-VAO de la C-58 estarà obert a tots els vehicles.  

Des de l’SCT es recorda que conduir és sempre una activitat de risc que requereix la màxima atenció i que distreure’s amb el mòbil mentre es condueix provoca accidents; que la conducció és totalment incompatible amb el consum d’alcohol i altres drogues, que els excessos de velocitat provoquen accidents i incrementen la gravetat de la lesivitat i que és imprescindible que tots els ocupants del vehicles utilitzin sempre i en tots els trajectes els sistemes de seguretat passiva corresponents.