“Estem aconseguint internacionalitzar la situació que està vivint Catalunya”

Alcaldes a Brussel·les

Els 11 alcaldes de l'Alt Empordà a la Sala Bozar de Brussel·les on es va portar a terme la reunió amb el president de la Generalitat i els consellers

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, en el seu viatge a Brusel·les va poder comprovar de primera mà que el món mira a Catalunya

Alcaldes a Brussel·les
Els 11 alcaldes de l’Alt Empordà a la Sala Bozar de Brussel·les on es va portar a terme la reunió amb el president de la Generalitat i els consellers

Un dels objectius del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de viatjar a Brussel·les amb una part dels consellers del Govern era poder tenir veu per explicar el que passa amb la relació entre Catalunya i Espanya. Poder internacionalitzar aquest conflicte.

I en el seu viatge, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, que va fer acompanyada d’una quinzena de batlles de l’Empordà i uns 200 de tota Catalunya per donar als representants polítics catalans el seu suport, denunciar la repressió de l’Estat espanyol i demanar la llibertat del presos polítics, va poder comprovar que “aquesta internacionalització s’està aconseguint. La prova és la gran quantitat de mitjans de comunicació d’arreu del món que hi ha a Brussel·les seguint l’actualitat catalana, la qual cosa treu o dóna la raó, segons ens miri, als que diuen que això és una afer intern d’Espanya. Sigui com sigui, està tenint un ressò mediàtica internacional important, i gent d’arreu del món s’està preguntant que està passant a Europa, ha manifestat Mindan.

“Fins i tot, assegura l’alcaldessa, “la gent del carrer ens demanaven que els hi expliquéssim què passa a casa nostra. I ens ho preguntaven perquè potser la informació que els hi arriba pels seus mitjans no és el que s’ajusta més a la realitat”. Així mateix, ha afegit que “els mateixos mitjans en saber que molts dels alcaldes que hi vam anar parlem idiomes ens van fer entrevistes per divulgar-ho i explicar-ho bé als seus països”.

Personalment, i fent seves les paraules pronunciades per Carles Puigdemont a Brussel·les, Montse Mindan considera que “està sent una vergonya que Europa no ho reaccioni”.

Viatge ple d’emocions

D’altra banda, aquest viatge maratonià, on els alcaldes empordanesos van sortir a les 4 de la matinada de dimarts i van arribar a les 4 de la matinada de dimecres, “va ser emotiu per l’escalf i el suport per part d’una representació dels alcaldes de Catalunya que hem donat tant al president de la República, Carles Puigdemont, com a la resta dels consellers que són a Brussel·les. Quan es van veure es van emocionar, va ser un moment de pell de gallina, de sentiment, ells es van mostrar contents de sentir-se acompanyats, recolzats, i nosaltres d’haver fet l’esforç d’haver anat i estar amb ells, tot i que sigui només un dia”, ha explicat l’alcaldessa de Roses.

Va ser un viatge, també, de suport i record important per als consellers, i els presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, els dos Jordis, empresonats, pels quals es va denunciar la repressió de l’Estat espanyol i es va demanar la llibertat dels presos polítics.

Viatge pagat de la butxaca de cada alcalde  

Cal a dir, per aquells preocupats (nosaltres els primers) per qui ha pagat aquest viatge, que l’alcaldessa Montse Mindan, així com la majoria (desconeixem si la totalitat) dels alcaldes que hi van viatjar a Brussel·les es van costejar el viatge de la seva pròpia butxaca. Cada alcalde va haver de fer una transferència, personal, de 300 euros per pagar el viatge en avió, els autobusos que van necessitar i el lloguer de la Sala Bozar de Brussel·les, on es va portar a terme l’acte conjunt entre batlles, consellers i el president de la Generalitat.

És a dir, a cap ciutadà rosinc aquest viatge no li ha costat ni un euro.