Acord per a la gestió dels 5 nous pous d’emergència que beneficiaran a 15 municipis de l’Alt Empordà

Els representants de les 4 administracions implicades en el conveni

Els treballs suposen una inversió de 4,4 MEUR, finançats al 90% per l’ACA, i la resta a càrrec del Consell Comarcal de l’Alt Empordà amb un ajut de la Diputació de Girona

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-Saverdera, Pedret i Marzà i l’Ajuntament de Peralada van signar aquest passat dimarts un conveni, amb una durada de 4 anys, per a la gestió dels cinc pous d’emergència a l’entorn de Peralada, a l’Alt Empordà.

L’acord, subscrit pel director de l’ACA, Samuel Reyes; el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Agustí Badosa; el president de la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües, Miquel Serra; i l’alcalde de Peralada, Miquel Brugat, està destinat a determinar la participació econòmica, la titularitat i el règim de gestió de la construcció dels pous que reforçaran les tres xarxes d’aigua que s’abasteixen en aquesta zona, concretament la xarxa de l’Albera, gestionada pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà; la xarxa de la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-Saverdera i Pedret i Marzà i la xarxa del municipi de Peralada.

Les actuacions previstes consisteixen en la construcció de cinc nous pous a l’entorn de Peralada, juntament amb la xarxa, un dipòsit i una estació de bombament, amb una inversió de 4,4 MEUR, finançats al 90% per l’ACA i la resta per part del Consell Comarcal de l’Alt Empordà amb un ajut de la Diputació de Girona. Un cop els treballs estiguin finalitzats, el Consell Comarcal assumirà la titularitat dels pous, així com la seva gestió, explotació i manteniment. Les altres parts signants del conveni es comprometen a complir amb el règim d’explotació fixat per a garantir l’explotació adequada de l’aigua.

Els treballs, ja en curs, tenen l’objectiu de fixar nous punts d’extracció en un antic braç del riu la Muga que permetran que la zona actual de captació es recuperi, provocant una diversificació dels punts d’extracció i repercutint en la millora de l’aqüífer.

Aquestes noves captacions permetran captar recurs subterrani del paleocanal més proper a la Muga, que podria proporcionar un cabal estimat conjunt de 75 l/s, és a dir, un volum total anual aproximat d’1,8 hm3 i que permetria sostenir els nivells de l’aqüífer, actualment en fase d’excepcionalitat per sequera.

Més de 15 municipis de l’Alt Empordà podran millorar la garantia d’abastament gràcies a aquesta actuació. Es tracta dels ajuntaments de l’Espolla, Capmany, La Jonquera, Masarac, Sant Climent Sescebes, Mollet de Peralada i Agullana, Rabós d’Empordà i Vilamaniscle, els quals s’abasteixen a través de la xarxa de l’Albera que gestiona el Consell Comarcal, així com dels que reben l’aigua a través de la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-Saverdera i Pedret i Marzà; i també l’Ajuntament de Peralada.

L’alcalde de Peralada va remarcar “el treball conjunt de totes les part implicades per una acció tant important per als municipis que veuen perillar la garantia d’aigua -com ha passat amb aquesta sequera tant intensa i llarga, i que ara disposaran d’alternatives per poder garantir l’abastament a la ciutadania”.

Samuel Reyes, per la seva part, va assenyalar “la importància d’aquest acord que ens permetrà disposar d’unes infraestructures estratègiques per assegurar la garantia d’aigua a més de 15 municipis de l’Alt Empordà en un context d’emergència climàtica”, i va agrair a totes les administracions signants l’esforç per assolir el consens necessari per fer-ho possible.

El president del Consell Comarcal Agustí Badosa, així mateix, va valorar molt positivament l’acord destacant la importància de les “accions coordinades entre els ajuntaments de la comarca, els ens supramunicipals i la Generalitat per arribar a una entesa que beneficiï a la ciutadania i ajudi a pal·liar els efectes de l’episodi de sequera persistent en la que es troben immerses moltes regions de Catalunya. Aquesta situació previsiblement es repetirà al llarg dels propers anys degut a la situació d’emergència climàtica que patim, i acords con aquest ens han de servir per minimitzar-ne els efectes”.

Miquel Brugat també va manifestar la necessitat “de seguir prioritzant l’estalvi juntament amb la diversificació de les fonts d’aigua”.

Exit mobile version