Acte de protesta a l’Espai Gironès dels comerços afectats pel tancament dels centres comercials

Espai Gironés
Una comerciant de l'Espai Gironés portant a terme l'acte de protesta

Aquest acte de protesta s’ha dut a terme aquesta tarda seguint una convocatòria que s’ha fet a tot Catalunya

Els comerços ubicats a l’Espai Gironès han col.locat aquesta tarda una espelma encesa a la porta de cada establiment  per protestar per les mesures restrictives imposades pel Govern als centres comercials per fer front al coronavirus i que estan afectant greument al sector. A l’acció s’hi ha afegit alguns treballadors dels establiments que es mantenen tancats.

L’acte s’ha fet seguint una convocatòria a tot Catalunya per denunciar la delicada situació en la que es troben molts autònoms i treballadors  després d’estar tancats gairebé quatre mesos; alguns asseguren estar a la vora de la ruïna. Les mesures contemplades en el pla de desescalada anunciat ahir estan fent molt de mal als establiments ubicats en els centres comercials ja que s’ha demostrat que són espais segurs .

Des de l’Espai Gironès s’ha donat suport  a aquest acte de protesta que ha servit per denunciar la situació de discriminació en que es troben aquests comerços respecte als altres establiments que sí poden obrir.

Mesures arbitràries

Els representants del centre comercial insisteix que “el pla de desescalada del Govern representa un cop molt dur  per als establiments ubicats a l’Espai Gironès ja que suposa perdre les campanyes del Black Friday i bona part de la de Nadal, i més de  800 treballadors es veuen afectats”. I reiteren el seu desconcert per les mesures acordades que qualifiquen de “completament arbitràries ja que perjudiquen exclusivament als centres comercials mentre que fan que les grans superfícies puguin operar amb una limitació d’aforament del 30%. Així, paradoxalment poden obrir tots els parcs comercials de Catalunya però els centres comercials no, per la qual cosa tampoc s’entén l’argument que ens van donar dimecres des del Departament de Salut que no volien fomentar una excessiva mobilitat”, asseguren des de l’Espai Gironès.

Des del Centre Comercial es reclama poder reobrir totalment el proper dilluns 23 de novembre, com ho faran altres sectors, “ja que estem preparats per fer-ho de forma segura després d’haver invertit en plans de seguretat sanitària avalats per una empresa de certificació tan prestigiosa com Bureau Veritas” , segons han explicat els seus responsables.

El tancament del centre afecta de forma directa 800 persones  que  treballen  en els establiments del centre comercial ( entre establiments, oficines, i departaments de neteja, seguretat i manteniment)   i un número important de llocs de feina indirectes, petits empresaris  ( més del 35% dels comerços), comerç local i  altres cadenes.

L’Espai Gironès insisteix en demanar a la Generalitat un canvi en el pla de desescalada  que permeti salvar la campanya del Black Friday, que se celebra divendres de la setmana que ve,  i la de Nadal  que per molts comerços suposa un percentatge important de la facturació anual i a més de l’època de l’any on es genera més ocupació. A més, consideren que la situació actual suposa un greuge comparatiu amb altres sectors, que si poden desenvolupar la seva activitat amb les mesures sanitàries necessàries, i incentivant la compra online en empreses que no produeixen riquesa al nostre territori.