Actuacions a l’Alt Empordà per combatre la problemàtica de l’habitatge social i l’ocupació il·legal de pisos

Consell Comarcal de l'Alt Empordà

D'esquerra a dreta, Àlex Hernández, Pere Casellas, Consol Cantenys i Ferran Roquer, en un moment de la reunió

El Consell Comarcal iniciarà una campanya de sensibilització de la borsa comarcal d’habitatge de lloguer per a particulars

Consell Comarcal de l'Alt Empordà
D’esquerra a dreta, Àlex Hernández, Pere Casellas, Consol Cantenys i Ferran Roquer, en un moment de la trobada

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà impulsarà en les properes setmanes tres actuacions per combatre la problemàtica de l’habitatge social i de les ocupacions il·legals que darrerament, i després d’afectar Figueres, ja s’han estès a algun municipi de l’Alt Empordà, concretament a Vilafant. Aquestes accions passen per sensibilitzar els propietaris d’habitatges lliures per a lloguer perquè els incorporin a la borsa del Consell, gestionar amb les entitats bancàries una acció similar i promoure trobades amb altres administracions per afrontar aquest tema de forma global i coordinada.

Dijous passat es va celebrar, a la seu del Consell, una trobada entre l’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, i el president de l’administració comarcal, Ferran Roquer, per analitzar el cas concret de les ocupacions il·legals que darrerament s’han produït en aquest municipi i per frenar el risc que es puguin estendre a altres poblacions de l’Alt Empordà. A la reunió també hi va assistir el vicepresident del Consell i responsable de l’àrea d’Habitatge, Pere Casellas, i el conseller comarcal de Serveis Socials, Àlex Hernández.

Després d’una posta en comú del tema es va acordar, com a primera mesura de caràcter immediat, iniciar una campanya de sensibilització de la borsa comarcal d’habitatge de lloguer per a particulars. Es tracta d’un servei que té assumit el Consell Comarcal amb la col·laboració de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i de la Generalitat i que ofereix, sense despeses de gestió ni honoraris de cap mena, el programa de mediació per al lloguer social, amb l’objectiu de facilitar l’arrendament de pisos a particulars amb totes les garanties.

La borsa d’habitatge ofereix al propietari una pòlissa gratuïta d’assegurança, assessorament jurídic gratuït, intervenció en cas d’impagament, recerca i selecció del llogater, redacció del contracte i confecció de l’inventari i seguiment de l’habitatge i dels llogaters. Per als llogaters, aquesta iniciativa permet oferir preus per sota del mercat lliure, facilitats econòmiques en l’accés a l’habitatge sense honoraris d’intermediació ni comissió de cap mena, garantia d’habitabilitat de l’habitatge de lloguer, informació i assessorament gratuït i gestió d’ajuts al lloguer.

Com a segona mesura, el Consell Comarcal promourà una trobada amb els responsables de les entitats bancàries i d’estalvi amb seu a l’Alt Empordà per motivar-los a que posin a disposició de les administracions públiques els pisos lliures que disposen, amb l’objectiu d’incorporar-los a la borsa d’habitatge públic de lloguer social. Es va constatar que la majoria de les ocupacions il·legals protagonitzades fins ara a la comarca eren de pisos que són propietat d’aquestes entitats i que, per tant, la seva implicació permetria solucionar una part d’aquesta problemàtica.

En aquest sentit, els responsables de les administracions assistents a la trobada van expressar el seu malestar per la poca col·laboració trobada fins ara en les entitats bancàries i d’estalvi per tal d’implicar-se en l’oferta d’habitatge públic de lloguer social. Fruit d’això es faran gestions, com a tercera mesura, amb el Govern de la Generalitat, entre altres, per implicar de forma més efectiva totes les administracions públiques per trobar vies de solució a aquesta problemàtica que tant sensibilitza la nostra societat.