Agricultura alerta de l’alt risc d’incendi a partir de demà, 27 de juliol, i demana extremar les precaucions

Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

En funció de les pluges que es puguin produir a partir de les 00.00 hores de diumenge dia 28 de juliol es valorarà la possibilitat de tancar els accessos al Parc Natural del Cap de Creus

Davant l’increment del perill d’incendi forestal per l’entrada de vent i la possibilitat de tempestes, a partir de demà dissabte 27 de juliol, s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa en 37 municipis de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre, Priorat i Baix Camp. A més, es restringiran els accessos a la Serra de Montsià, a la Serra de Cardó – el Boix i al perímetre de protecció prioritària de Tivissa, Llaberia, Vandellòs i Pradell. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació demana extremar les precaucions.

A més, en funció de les pluges que es puguin produir durant aquest vespre i nit, es valorarà la possibilitat de restringir també els accessos al massís dels Ports de Tortosa-Beseit a partir de demà al migdia, amb l’activació del nivell 3 de Pla Alfa a 10 municipis. I a partir de les 00.00 hores de diumenge dia 28 de juliol, al Parc Natural del Cap de Creus. El tancament d’accessos en aquesta àrea afectaria 10 municipis del nord de l’Alt Empordà.

En les properes hores es preveu l’entrada d’un front que deixarà pluges irregulars arreu del territori, sobretot a la Catalunya Central i les comarques del Pirineu i de Girona, i amb menys proporció a les Terres de l’Ebre. Cal tenir en compte que les pluges previstes aniran acompanyades de tempestes, la qual cosa implica que s’haurà de tenir especial atenció a una possible caiguda de llamps en zones amb poca precipitació i el fet que la posterior entrada de vent  prevista pugui provocar incendis forestals.

A partir de demà al migdia, un cop passat el front, està prevista l’entrada de  vent moderat de component oest que afectarà la meitat oest de Catalunya amb un descens important de la humitat relativa. Demà al vespre s’espera l’entrada de vent de mestral, amb ràfegues de fins a 100km/hora que afectarà especialment comarques de Terres de l’Ebre i sud de Tarragona. Aquest episodi de vent finalitzarà diumenge dia 28 al migdia.  L’episodi de vent es preveu curt però molt intens i afectarà a les comarques del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat i Baix Camp. 

Pel que fa a l’estat de la vegetació,  l’índex de sequera al Baix Ebre i Montsià se situa entre les pitjors dades enregistrades, cosa que fa necessària l’activació de mesures excepcionals davant la possibilitat que es puguin produir grans incendis forestals, sobretot en les hores de màxima velocitat de vent.  

Consells i recomanacions:

Els 90% dels incendis forestals  s’originen  com a conseqüència de l’activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per minimitzar el perill d’incendi  des del Departament d’Agricultura s’aconsella: 

  • Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació
  • Evitar la circulació de vehicles a motor i l’ús de maquinaria por de zones  forestals en la franja horària  compresa entre les 13  i les 18  hores.
  • No utilitzar bufadors,  serres radials  o altres eines que puguin general guspires o  sobreescalfaments.
  • En els treballs de la sega,
  • En cas de detectar una columna de fum prop del bosc  o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal  comunicar-ho de forma immediata a través del telèfon 112