Ajuts de 8 milions d’euros per compensar les aturades de la flota pesquera catalana

Vaixell de pesca d'arrossegament de Roses
Xarxa d'una embarcació d'arrossegament del port pesquer de Roses

El Departament d’Acció Climàtica estableix enguany dues convocatòries separades per tal de reduir el temps de pagament al sector

La Generalitat de Catalunya ha publicat, en el marc del Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA), la primera convocatòria 2023 d’ajudes a la paralització temporal d’activitats pesqueres de la flota amb port base a Catalunya.

Aquests ajuts, d’un total de 8 milions d’euros, ajudaran a pal·liar la reducció d’ingressos de les empreses pesqueres i els pescadors afectats per la reducció de dies de pesca a causa de l’aplicació del Pla pluriennal de la Unió Europea per a la pesca de demersals al Mediterrani occidental (MAP), en el cas d’arrossegament, i per les aturades biològiques de la resta de modalitats pesqueres. En la convocatòria 2023 s’incorporen per primer cop ajudes destinades a la flota d’arts menors de les modalitats de la sonsera, rastell de cadenes i pop.

Enguany s’establiran dues convocatòries separades per reduir el temps de pagament al sector.

En aquesta primera convocatòria, dotada de 4,8 milions d’euros, es contemplaran les ajudes a la paralització de les flotes de les modalitats i ports següents:

  1. Sonsera: flota dels ports d’Arenys de Mar, Blanes, Palamós i Sant Feliu de Guíxols.
  2. Palangre de superfície: flota dels ports de l’Ametlla de Mar, Blanes, Arenys de Mar, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Tarragona i Vilanova i la Geltrú.
  3. Encerclament: flota dels ports de Vilanova i la Geltrú, l’Escala, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, Barcelona, Tarragona, Cambrils, l’Ametlla de Mar i Arenys de Mar.
  4. Arrossegament: flota dels ports de Llançà, el Port de la Selva, Roses, Palamós, Blanes i Arenys de Mar.
  5. Rastell de cadenes: flota dels ports de la Ràpita i l’Ametlla de Mar.

La segona convocatòria està prevista per al tercer trimestre del 2023.

Aquests ajuts estan cofinançats al 70% pel Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA), 30% a càrrec del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) en el cas de les modalitats d’arrossegament, encerclament i palangre de superfície, i 30% a càrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) en el cas de les modalitats d’arts menors.

Garantir la competitivitat del sector pesquer és una de les línies de l’Estratègia marítima de Catalunya, en el sentit de reforçar el sector pesquer com un dels puntals de l’economia blava del país.