Alerta pel creixement actual del cabal de rius i rieres a la demarcació de Girona

Alerta Pla INUNCAT
EL creixement dels cabals dels rius ha provocat inundacioins en algunes carreteres de de l'Alt Empordà

Protecció Civil de la Generalitat manté en ALERTA el pla INUNCAT per l’episodi de pluja intensa i abundant que ha provocat l’augment del cabal dels rius a l’Alt i Baix Empordà, Gironès i la Selva 

Alerta Pla INUNCAT
El creixement dels cabals de rius i rieres ha provocat, aquesta matinada, inundacions en algunes carreteres de l’Alt Empordà

Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla de Protecció Civil a Catalunya INUNCAT per l’episodi de precipitacions intenses i acumulació que estan afectant sobretot la demarcació de Girona i pel temporal marítim de llevant amb fort onatge a tot el litoral.

Les precipitacions de la darrera nit han superat els 100 l/m2 al Baix Empordà i també han estat abundants a l’Alt Empordà, Gironès i la Selva, provocant l’augment del cabal dels rius i rieres d’aquestes comarques. Cal estar molt atents a l’evolució dels rius Manol, Daro, Onyar, la Muga, Tordera i la riera Gotarra. L’Agencia Catalana de l’Aigua ACA ha informat del creixement del cabal d’aquests rius que pot afectar el trams baixos, guals i fins i tot el desbordament de la llera en algun punt. El cabal pot continuar augmentant si persisteixen les pluges.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat ha estat en contacte amb els municipis d ela zona i els ha demanat que activin els seus plans d’emergència municipal, i que s’evitin rius, rieres, passos a nivell i zones inundables.

A conseqüència de les precipitacions hi ha cinc carreteres tallades per inundacions:

 • La C-252 entre els punts quilomètrics 36 i 37 a Far d’Empordà
 • La GI-681 entre els punts quilomètrics 8 i 9 a Tossa de Mar
 • La  GIV-6024 entre els punts quilomètrics 4 i 5 a Cabanes
 • La GIV-6212 entre els punts quilomètrics 1 i 3 a Vila-sacra
 • La GIV-6701 entre els punts quilomètrics 1 i 3 a Sant Martí Vell

El temporal marítim i les precipitacions persistiran durant el dia d’avui 

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya es preveu que es mantingui l’episodi de temporal marítim de llevant que afectarà a tot el litoral.

Les previsions de les pluges indiquen que hi huarà superacions de llindars d’intensitat de pluja (20 litres/m2 en 30 minuts). Aquests precipitacions que ja estan afectant durant tota la nit l’extrem nord aniran avançat cap al sud cap a la Catalunya Central, litoral i prelitoral de Barcelona. Des de migdia i durant tota la tarda es preveu que aquest episodi doni precipitacions importants a tot el litoral de Barcelona, Tarragona i Terres de l’Ebre. Restaran xàfecs localment importants durant la nit de diumenge a dilluns a Terres de L’Ebre. Els xàfecs aniran localment acompanyats de tempesta i possiblement de calamarsa o pedra petita.

Protecció Civil de la Generalitat aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant fortes pluges a interior.gencat.cat/inundacions i davant tempestes a interior.gencat.cat/tempestes.

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:

 • Augmentar la distància de seguretat.
 • Reduir la velocitat.
 • En cas de patir aiguaplaning: no s’ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
 • Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
 • Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
 • En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
 • No travesseu zones inundades.

Pel que fa al temporal marítim tingueu molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents. Eviteu anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i no us poseu en perill ni a vosaltres ni a qui us estigui acompanyant.

Trobareu tots els consells als webs interior.gencat.cat/onatge i interior.gencat.cat/inundacions. Podeu fer seguiment de les incidències en aquest episodi d’onatge al compte de Twitter @emergenciescat i a la pàgina de Facebook.com/emergenciescat.