Mes de paraules

Alumnes i parelles lingüístiques de l’Oficina de Català Roses van participar en un taller nàutic

Oficina de Català Roses
El taller nàutic es va desenvolupar al GEN Roses

Taller nàutic que es va desenvolupar al Grup d’Esports Nàutics (GEN) de Roses

Arran d’un projecte elaborat entre el GEN (Grup d’Esports Nàutics de Roses) i l’Oficina de Català de Roses, amb la finalitat de promoure una sèrie d’activitats relacionades amb l’àmbit dels esports nàutics entre alumnes i parelles lingüístiques, que els permeti practicar la llengua en contextos no formals, aquest passat dijous els alumnes de català van participar en un taller nàutic, que es va desenvolupar a les instal·lacions del GEN.

A causa de la tramuntana que va bufar durant el matí de dijous, el taller es va plantejar per treballar la part més pràctica de la navegació, però sense sortir a navegar, és a dir, després de parlar sobre els vents més habituals a casa nostra, com ara la pròpia tramuntana, la marinada i el llevant, i de repassar el que cal tenir en compte abans de sortir a navegar, els tècnics del GEN van fer una explicació detallada de les diferents parts d’una embarcació, que es va complementar en la preparació i muntatge de les  barques de vela lleugera.

Els i les alumnes que van voler també van poder gaudir d’un exercici de simulació de surf de vela mentre es treballava en el lèxic, les perífrasis verbals i les instruccions de la llengua catalana. Com que va ser impossible sortir a navegar, el taller va finalitzar aprenent a fer els principals nusos mariners, els més utilitzats en aquest àmbit, com són el topall, el vuit, el pla i l’as de guia, així com la manera de desfer-los amb rapidesa.

El taller va anar a càrrec de personal tècnic de l’equip del GEN Roses que, en tot moment, va estar atent a les necessitats lingüístiques dels participants.

Familiaritzar els alumnes nouvinguts amb els espais de la població fa que se sentin més vinculats al lloc de residència. Aprendre llengua en contextos no formals aporta significativitat a l’aprenentatge i fa percebre la necessitat d’aprendre-la per usar-la.

Aquest taller nàutic va esdevenir una acció més d’un conjunt d’actuacions centrades en l’àmbit de l’esport nàutic, planificada amb l’objectiu d’incentivar l’ús oral de la llengua catalana en l’àmbit esportiu i de proporcionar un àmbit nou i atractiu que faciliti el procés d’aprenentatge de la llengua catalana.

Aquesta col·laboració entre el GEN Roses i l’Oficina de Català permet a l’alumnat dels cursos de català per a adults conèixer una de les entitats més emblemàtiques de la població, el Grup d’Esports Nàutics, i sentir-la partícip del seu procés d’adquisició de la llengua catalana.