Amb una vegada no n’hi ha prou, així que, si us plau, vine a donar sang a Roses

Associació de Donants de Sang de Girona

Associació de Donants de Sang de GironaEl Banc de Sang i Teixits de l’Hospital Josep Trueta de Girona i l’Associació de Donants de Sang de la capital gironina tenen previst organitzar a Roses una altre jornada de donació de sang.
Es portarà a terme aquest proper dissabte, dia 5 d’octubre, a les instal·lacions de la Casa del Mar, sent l’horari el següent: De 10 a 14 hores durant el matí i de 16:30 a 20:30 hores a la tarda.

Per què cal cal donar-hi sang?
La donació de sang és un acte solidari i de participació ciutadana que beneficia el conjunt de la societat.

Per a tu tan sols és un moment, per a molts malalts pot suposar la vida
La donació de sang és un acte senzill, segur, gens dolorós, i assistit per professionals especialitzats en tot moment. Per a tu, no comporta cap risc, però, en canvi, per a malalts de tot el territori, pot suposar avançar en el seu procés de curació.

Les donacions altruistes, l’única font d’obtenció
Malgrat els avenços mèdics i tecnològics, ara per ara, la sang no es pot fabricar i tan sols es pot obtenir de les donacions altruistes de les persones.

Cada donació pot ajudar fins a tres malalts diferents
Com que de cada donació de sang s’obtenen tres components sanguinis diferents amb aplicacions pròpies, podem afirmar que podem ajudar fins a tres malalts diferents.

La sang i els seus components tenen una vida limitada

  • Els concentrats d’hematies es conserven 42 dies
  • El plasma es conserva 1 any
  • Les plaquetes es conserven 5 dies

L’ús és diari: cada 3 segons, algú necesita sang a Catalunya
La necessitat de sang és constant i, per tant, també ho han de ser les nostres donacions. Cada dia, tots els hospitals i clíniques de Catalunya necessiten sang o components sanguinis per atendre els seus malalts, ja que la majoria d’intervencions quirúrgiques i molts dels tractaments mèdics requereixen transfusions.

La donació, un acte quotidià
La donació no ha d’estar lligada a situacions de tragèdia o d’emergència sinó que ha de ser un acte quotidià i habitual a les nostres vides. Només donant sang amb regularitat, disposarem sempre de sang suficient i segura en estoc.
Recordem que els homes poden donar fins a 4 vegades a l’any i les dones, 3, sempre i quan es respecti l’interval mínim de dos mesos entre donacions.

Un ús creixent de la sang
La transfusió de sang o dels seus derivats s’ha convertit en una part imprescindible en l’actual assistència sanitària. L’increment de l’esperança de vida, la creació d’unitats de medicina intensiva, i les necessitants importants i constants d’alguns malalts, abans considerats irrecuperables, fan que la demanda de sang sigui creixent.