Anna Mª Dalí, la germana del geni empordanès, protagonitza una mini exposició a l’Arxiu Comarcal

Anna Maria Dalí

Imatge de la vitrina de l'Arxiu Comarcal

L’Arxiu Comarcal exposa una vitrina amb fotografies dels estius d’Anna Maria Dalí al Llané de Cadaqués

Anna Maria Dalí
Imatge de la vitrina a l’Arxiu Comarcal

Arran de l’estrena de Miss Dalí, el film de Ventura Pons on s’explica la història d’Anna Maria Dalí, la germana del geni empordanés, aquesta ha cobrat un protagonisme pòstum, ja que ara, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà (ACAE) ha muntat una vitrina amb fotografies on es mostren escenes de la vida d’estiueig d’Anna Maria Dalí i les seves amistats, a la residència del Llané de Cadaqués.
Segons la directora de l’ACAE, Erika Serna, “aquest conjunt de fotografies, en blanc i negre, plasmen el divertimento del jovent de la colònia d’estiuejants del Llané, els banys de mar i les passejades en barca, on veiem l’Anna Maria Dalí, amb la seva amiga i veïna Rosa Maria Salleras Linares, Lino Naveira i Pedrito Salisachs a finals de la dècada dels vint del segle passat”.
Les imatges han estat cedides per Gertrude Griessenberger, de Figueres.

La historiadora ha afegit que “l’actual imatge de l’estiuejant no resulta ni l’ombra del passat. En aquella època només es feien vacances, en el sentit que el temps no importava il dolce far niente i es vivien, sempre sense cap pressa, històries comunes i apassionades emmarcades dins d’un paisatge potent que acompanyava tot el relat estival. La primera colònia d’estiuejants a Cadaqués –famílies Pichot, Dalí, Salisachs, Salleras, Bofill, Rahola, Bartomeus i Marquina, entre altres- començaren a ocupar la primera línia de mar, en especial a la platja del Llané i voltants on construïren cases estivals, avui encara dempeus. La bellesa salvatge del cap de Creus compensava el viatge en tartana d’unes sis hores des de Figueres, com a mínim”.

Aquesta petita exposició, situada a la sala de consulta de l’ACAE, coincideix amb l’estrena de la pel·lícula “Miss Dalí”, dirigida per Ventura Pons, un film que porta a la gran pantalla la vida i l’obra del figuerenc més universal, Salvador Dalí, a través de la visió de la seva germana Anna Maria. Al mateix temps també coincideix amb l’obertura de l’exposició “Els Dalí de Figueres. La família, l’Empordà i l’art”, que s’inaugura demà al migdia al Museu de l’Empordà i que fa un recorregut per les vides dels familiars del pintor i posa al descobert la complexitat dels Dalí i de les seves relacions.