Mes de paraules

Anna Pou presenta ‘Dalí. Art_Ciència_Cibernètica’ que explora la relació de l’artista amb la tecnologia

Amics dels Museus Dalí
© De la fotografía Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2023

La presentació es portarà a terme al Cercle Sport Figuerenc el pròxim 24 de novembre en un acte organitzat pels Amics dels Museus Dalí

L’empremta de Salvador Dalí en el món artístic és indiscutible, però el seu llegat no es limita només a l’àmbit de la pintura i la creativitat convencional. L’estudiosa Anna Pou, que va ser curadora de l’exposició immersiva Dalí Cibernètic_ a L’Ideal Centre d’Arts Digitals de Barcelona, és l’autora del llibre Dalí. Art_Ciència_Cibernètica (Its Brings Art, 2023) que explora la relació de l’artista amb la tecnologia. El llibre es presenta el 24 de novembre a les 7 de la tarda, al Cercle Sport Figuerenc.

“Dalí i la seva obra van avançar el que avui encara estem explorant sota la categoria genèrica de les arts digitals i la immersivitat”, afirma Anna Pou. Per a Dalí l’ordinador va ser la màxima expressió de la genialitat i, per tant, el seu alter ego. Es va definir com una “màquina de pensar” en al·lusió a l’Ars Magna de Ramon Llull, la lògica combinatòria del qual és l’antecedent del llenguatge informàtic. Identificant-se amb l’ordinador feia servir termes de la cibernètica com el bit per descriure processos mentals. Va definir el Teatre Museu com un gran cervell electrònic (el seu) en el qual entrem “a través de circuits impresos en or”, és a dir, xips. Seguint les teories de Norbert Wiener, fundador de la cibernètica, aquesta disciplina tenia per a Dalí una dimensió espiritual: constituïa l’últim esglaó de l’evolució, superant definitivament la mort i transformant l’home en un “àngel mutant”.

Dalí va ser dels primers artistes a experimentar amb gràfics computacionals i col·laborar amb informàtics, afirmant que «la pintura del futur serà cibernètica o no serà» (…). Pioner i visionari, va avançar el que avui dia encara estem explorant sota la categoria d’arts digitals.

Aquest llibre editat i publicat per l’empresa de disseny i editorial It Brings Art, és la llavor a partir de la qual s’ha creat l’exitosa exposició immersiva Dalí Cibernètic. Els coneixements d’Anna Pou, que es desenvolupen en aquest llibre, i la capacitat de l’empresa Layers Of Reality de crear experiències culturals mitjançant la tecnologia audiovisual més innovadora, van convergir a L’Ideal Centre d’Arts Digitals de Barcelona a finals de l’any 2022. A partir de llavors, l’exposició ha començat a itinerar per diverses ciutats i, amb menys d’un any, ha aconseguit atraure l’interès de centenars de milers de visitants de tot el món.

Presentarà el llibre la directora del Centre d’Estudis Dalinians, Montse Aguer, qui senyala a la introducció del volum que “ens preguntem tot sovint com seria actualment l’obra de Dalí; aquest llibre ens proporciona les dades i reflexions essencials perquè cadascú de nosaltres pugui donar resposta a aquesta qüestió. Ho fa amb coneixement, documentació i anàlisi, i de manera amena i intel·ligible. És una molt bona aproximació al Dalí que cada dia ens interessarà més. El Dalí més científic, més tecnològic, el cibernètic”.