Antonio Federico, referent de l’art contemporani a l’Empordà, inaugura a Roses la seva obra “Connexions”

"Connexions" d'Antonio Federico a Ca l'Anita de Roses

L'artista Antonio Federico amb l'obra que fa referència a 'Las Meninas' de Velázquez

“Connexions”, mostra on les obres són diferents en quant a mida però connectades entre sí pel que fa al contingut

"Connexions" d'Antonio Federico a Ca l'Anita de Roses
L’artista Antonio Federico amb l’obra que fa referència a ‘Las Meninas’ de Velázquez

Dissabte es va inaugurar a Ca l’Anita l’exposició “Connexions” d’Antonio Federico, “les connexions són tot el que no veiem que existeix, si dones la volta al voltant teu no veus pas res, però està ple, i això és el que ens connecta amb tot, i aquesta mostra connecta també amb les meves primeres obres i fins i tot pot connectar amb les coves d’Altamira”, va dir l’artista, del qual alguna obra de les exposades a Ca l’Anita també connecta o fa relació, com la que il·lustra aquesta informació, amb el quadre ‘Las Meninas’ de Velázquez.

“És un dels artistes de referencia de l’art contemporani a l’Empordà, i aquí a Roses ara inaugurem una mostra microscòpica en relació a l’extensa obra que l’artista en té en el seu taller, ubicat a l’Estrada, veïnat d’Agullana i pel qual hem programant una visita com a activitat paralel·la a l’exposició”, va dir als assistents l’assessor de Cultura de l’Ajuntament de Roses, Toni Martínez, durant la inauguració.

Una inauguració que va comptar amb Enric Tubert, crític d’art i especialista de l’obra d’Antonio Federico, que després de “donar l’enhorabona a qui sigui per fer d’aquesta sala un espai d’art”, i de definir-se “no com a crític sinó com a presentador d’exposicions d’artistes que m’interessen”, evidència que l’obra de Federico està entre elles, va ressaltar la qualitat de les obres que hi ha exposades a Ca l’Anita assenyalant que “el nivell de les obres que hi ha aquí seria més lògic trobar-ho a Berlín, Londres i París, i Roses té la sort de mostrar aquestes obres i, a més, en un espai propi”.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Francesc Giner, va reconèixer que “la qualitat com artista d’Antonio Federico ens ha pujat molt el llistó de les exposicions de Ca l’Anita” i va animar als rosinc i rosinques a que “no es perdin l’ocasió de visitar aquesta exposició, ja que és una obra de molta qualitat”

Les obres que integren l’exposició que Federico va presentar a Roses estan dividides en tres formats diferents quant a mides, però que es troben connectades pel que fa al contingut, destacant que a la primera planta hi ha una audiovisual amb una entrevista a Federico, el qual explica la seva obra “Connexions”.

Aquesta mostra, que romandrà a la Sala d’Exposicions de Ca l’Anita fins al 13 de desembre, es podrà visitar els divendres de 17 a 20 hores i els dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14 i de 17 a 20 hores.

Paral·lelament a aquesta exposició, l’artista oferirà, com va anunciar Martínez, una visita al seu taller situat a l’Estrada (Agullana), que tindrà lloc dissabte 21de novembre, a les 11 hores.

Antonio Federico

Creador inesgotable, amant de la física, la geometria i les matemàtiques, l’obra d’Antoni Federico és concebuda com un tot on el pas d’una pintura a una altra esdevé gairebé imperceptible, obligat i lògic. Pintor i ceramista de l’escola de la Bisbal, l’any 1961 s’instal·là al petit veïnat de l’Estrada (Agullana), on actualment té el seu taller. La seva pintura, tot i passar pel surrealisme o la pintura matèrica als anys 80, té sempre una presència molt personal.
Interessat especialment per la perspectiva, la composició i el coneixement de la realitat que es troba sota la aparença de les coses, el seu dibuix extraordinari i la seva pintura són a la vegada un recorregut per la història de l’Art (Leonardo, Velázquez, Picasso), com un viatge al centre de la terra a la recerca de l’estructura oculta que dóna lloc a la vida.