“Aquest estiu no passis fred, posa’l a 26ºC”

Campanya climatització 2012

Campanya de climatització per a conscienciar sobre l’ús eficient dels aparells d’aire condicionat que proposa una sèrie de mesures i consells que poden ajudar a estalviar energia i diners.
L’11 de setembre del 2009 el Ministerio de Industria, Comercio y Turismo  va publicar un Reial Decret per tal de regular la limitació de les temperatures que s’han de mantenir a l’interior dels establiments d’edificis i locals climatitzats destinats a usos administratius, comercials, culturals, d’oci i en estacions de transport, a 26ºC a l’estiu  per tal d’evitar un consum energètic excessiu i innecessari.

Cada any durant els mesos d’estiu, l’Institut Català d’Energia realitza la campanya de climatització per a conscienciar sobre l’ús eficient dels aparells d’aire condicionat i proposa una sèrie de mesures i consells que poden ajudar a estalviar energia i diners:

  • Vestir-se amb roba adient, fresca i lleugera.
  • Fer servir tendals, persianes o cortines per a què el sol no entri a casa.
  • Es pot crear un efecte de frescor obrint les finestres i creant un agradable corrent d’aire.
  • Per tal de mantenir una temperatura de confort constant, quan s’engegui l’aparell d’aire condicionat, s’ha d’assegurar de tancar portes i finestres. Si l’estança està ben aïllada, i no es perd el fred generat, es mantindrà la temperatura desitjada i l’aparell no haurà de treballar tant.
  • Instal·lar termòstats i rellotges programables per a regular la temperatura de les diferents estances i els temps de funcionament.
  • S’han de comprar els aparells d’aire condicionat més eficients, de classe A. L’estalvi d’energia compensarà abastament el sobre preu de l’aparell.
  • No sempre serà necessari l’aire condicionat; un aparell d’aire condicionat domèstic pot tenir un consum energètic de 700 kWh l’any, mentre que en el cas d’un ventilador, seria només de 50 kWh l’any aproximadament.
  • S’ha de realitzar un adequat manteniment i revisió dels equips de climatització. D’aquesta manera s’allargarà la vida dels equips i es millorarà la seva eficiència i la seguretat de les instal·lacions.
  • Si es canvien les finestres, cal informar-se de la diversitat de  models i materials que poden permetre estalviar energia. El nou Codi Tècnic de l’Edificació, marca els paràmetres d’aïllament energètic corresponent a les finestres.

El més important, però és que el termostat es posi a una temperatura adequada que generi benestar i no malgasti energia, tot evitant regular-los a temperatures excessivament baixes durant els mesos d’estiu. Així, per exemple, un aire condicionat domèstic que estava programat a 21ºC, si es regula a 26ºC, redueix el  seu consum de 1.000 kWh a 700 kWh en tres mesos, aproximadament. Traslladat a la factura elèctrica, suposaria al voltant de 60 euros.

Activitat per als més petits

L’ICAEN també posa a disposició el joc en línia “Posa’l a 26ºC!”, una activitat lúdica pensada pels més petits. L’objectiu és ajudar a l’Anna a regular correctament el termostat de l’oficina a una temperatura adient, sense que l’enxampi el seu company de feina, que és molt calorós i vol l’aire condicionat a 21ºC.

Accés al joc “Posa’l a 26ºC”