Aquesta matinada del 31 de març tornarem a donar la benvinguda a l’horari d’estiu

A les dues d’aquest propera matinada, seran les 3 per tal d’adoptar l’horari d’estiu

Un any més, tot i el debat si el canvi d’horari és beneficiós o no, aquesta matinada de diumenge, 31 de març, es tornarà a fer el canvi d’horari d’estiu a l’Estat espanyol.  A més de perdre una hora de somni, ja que a les 2 els rellotges marcaran les 3, començarà el dia abans i fosquejarà més tard.

El canvi d’hora va començar a generalitzar-se a partir de 1974, a partir de la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir avançar el rellotge per a aprofitar millor la llum del sol i reduir el consum de llum artificial. És a dir, com tot en aquesta vida, tenia un objectiu econòmic.

Però, des de fa uns anys, segons els experts, el canvi horari té efectes negatius en l’economia, ja que provoca una reducció en la productivitat de les empreses i en la dels seus professionals; però també té efectes negatius sobre la salut, ja que el fet de dormir una hora menys pot provocar trastorns negatius transitoris com la fatiga, l’estrès i el cansament, així com canvis en l’estat d’ànim.

Tot i això, a l’Estat espanyol es continuarà canviant als horaris d’estiu i d’hivern fins al menys el 2026, tal i com es va publicar al BOE.

Recomanacions davant el canvi d’hora 

Davant el canvi d’hora, es fan les recomanacions següents: 

  • Rebre el màxim de llum natural al matí. 
  • Desplaçar els horaris de menjar i son de manera progressiva, uns 15 minuts diaris, especialment en nens, per fer l’adaptació més suau. 
  • Procurar fer pautes d’exercici físic, en la mesura que es pugui, cada dia a la mateixa hora. 
  • De manera habitual, es recomana mantenir horaris regulars de llevar-se, anar a dormir i menjar per ajudar a regularitzar el ritme del rellotge intern i afavorir el son. 
  • Evitar sempre aparells electrònics abans d’anar a dormir, especialment aquests dies per no endarrerir encara més l’hora per poder conciliar el son.
Exit mobile version