Arrestat un matrimoni a Agullana per fabricar i distribuir complexos vitamínics per al consum humà elaborats amb productes industrials

Mossos d'Esquadra

Ampolles de serúm on el matrimoni distribuia els complexos vitamínics

El principal investigat d’aquest matrimoni era l’home, un metge francès que havia estat inhabilitat a França per a l’exercici de la medicina, entre d’altres motius, per oposar-se a les campanyes de vacunació

Mossos d'Esquadra
Ampolles de serúm on el matrimoni distribuia els complexos vitamínics

Els Mossos d’Esquadra la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Consum han detingut un home i una dona de nacionalitat francesa, de 70 i 56 anys, com a presumptes autors dels delictes contra la salut pública, frau als consumidors, publicitat enganyosa, falsedat documental i intrusisme professional.

La investigació es va iniciar després que un ex treballador d’una empresa fes arribar una informació a  l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut segons la qual s’estarien fabricant i distribuint complements alimentaris il·legals en base a vitamines d’ús industrial importades des de Xina. En tenir coneixement d’aquesta situació l’Agència de Salut Pública en va informar de seguida als Mossos d’Esquadra.

Els investigadors van constatar que es tractava d’una empresa dedicada a l’anomenada medicina alternativa, regentada per un metge  i la seva parella sentimental. Les indagacions policials van establir que aquest home havia estat inhabilitat a França per a l’exercici de la medicina, entre d’altres motius per oposar-se a campanyes de vacunació i, per aquest motiu, s’havia instal·lat a l’Alt Empordà per continuar amb l’activitat.

Aquest matrimoni publicitava a través de la seva web diversos tractaments alternatius amb dosis molt elevades de Vitamina A i Vitamina E i venien aquests productes i d’altres autoanomenats elixirs a base de vitamines i plantes medicinals. Els productes que venien poden ser considerats o complements alimentaris il·legals o medicaments il·legals.

Els mossos van corroborar que no disposaven de cap autorització administrativa per fabricar ni distribuir complements alimentaris o medicaments convencionals. Per aquest motiu la seva activitat no havia estat sotmesa al control de l’autoritat sanitària. Per justificar les importacions d’aquests productes declarava que eren per a finalitats industrials.

Donat que els fets eren constitutius de diferents infraccions administratives i podien ser constitutius també d’un delicte contra la salut pública, en funció  de si els productes podien causar risc per a la salut, es va acordar amb el Departament de Salut la realització d’una inspecció conjunta a l’establiment el dia 8 de maig. Cal destacar que malgrat que es parli de vitamines el risc per a la salut pública ve determinat per causes diverses: la qualitat de la matèria primera, les condicions de fabricació o la dosificació.

El resultat de la inspecció conjunta va comportar que es prengués una mostra precintada de diversos productes com capses de vitamina C d’origen xinès que, aparentment, complien les normes de farmacopea.

En una altra dependència es va localitzar una màquina d’envasar líquids i dos bidons, de 25 quilograms cadascun, de Vitamina E d’origen xinès. Aquests bidons no indicaven que la vitamina complís cap farmacopea i portaven una etiqueta que indicava que és per a ús industrial.

Durant la inspecció es van comissar tots els productes de vitamina E (els dos 25 quilograms i 82 ampolletes de vidre de 60 ml, que es comercialitzava cadascuna amb una xeringa dosificadora. A banda també es van intervenir diversos llistats de preus i fulls amb indicacions i dosificacions dels productes. Els inspectors del Departament de Salut van immobilitzar la resta de productes dins la pròpia empresa i la Subdirecció de Coordinació de Salut Pública a Barcelona i Girona ha emès una resolució ordenant el cessament de l’activitat de fabricació i comercialització de qualsevol producte alimentari a l’establiment.

En una altra estança amb característiques  de consulta mèdica es van intervenir deu agulles per a perfusions endovenoses.

De l’anàlisi realitzada de l’etiquetat i la documentació referida als productes de vitamina E es va desprendre  que aquesta empresa venia  productes amb vitamina E preparada a partir de vitamina E industrial d’origen xinès. També que en l’etiquetatge de les ampolletes hi constava que es tractava de Vitamina E “natural procedent de soja no modificada genèticament”. Un altre fet destacat és que a les instruccions d’ús hi constaven atribucions de caràcter mèdic respecte del producte com la capacitat d’actuar com a anticoagulant i indicaven  dosificacions per a l’ús en infants i nadons.

És important destacar que el marge comercial de la vitamina E comercialitzada és d’aproximadament un 500%.

El dia 10 de maig es va fer una entrada i escorcoll en un mas que actuava com a seu social de l’empresa a més de ser el domicili habitual dels dos arrestats. Els agents hi van trobar set ordinadors, 370 factures de venda dels productes de l’any 2017, 1622 factures de venda de productes de l’any 2016, factures de compra dels diferents productes, 180 agulles hipodèrmiques per a perfusions endovenoses, 16 ampolles de sèrum (6 d’1 litre i 10 de 500 ml). A més de dos tampons de goma (d’un centre de vacunació de França i d’un metge francès), presumptament utilitzables per a falsificar certificats de vacunació internacional, acreditant vacunacions febre groga inexistents.

Els detinguts  han passat a disposició judicial avui 11 de maig i el jutge va decretat la seva llibertat amb mesures cautelars.