“Arreu del món, sempre començo explicant que soc de Roses”

Joan Plana, vicepresident segon del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona
El vicepresident segon del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona en un dels actes de promoció de la demarcació gironina

El vicepresident segon del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Joan  Plana, afirma que començant dient que és de Roses és una manera d’humanitzar el discurs, a la vegada que serveix per apropar la destinació a través d’una experiència personal

El diputat i vicepresident segon del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació gironina, Joan Plana, ha tornat a visitar Nord-Amèrica, si l’any passat ho va fer a Quebec, Canadà, enguany, a més de tornar a visitar aquest país, concretament la ciutat de Toronto, també ha viatjat fins la Costa Oest dels Estats Units. El motiu ha estat perquè “el mercat nord-americà és un mercat creixent. Encara que avui dia representa un percentatge relativament petit del global dels visitants que venen a la Costa Brava, la xifra de turistes nord-americans que ens visiten cada any va en augment” afirma el diputat, amb les dades a la mà de l’Eurecat, que diuen que l’any 2024 la demarcació de Girona va registrar, d’una part, l’arribada de 96.688 turistes procedents d’Estats Units, que van generar 243.572 pernoctacions i, d’altra part, l’arribada de 18.035 turistes canadencs que van generar 46.674 pernoctacions en establiments d’allotjament turístic reglats de la destinació.
Es remarca l’increment del 25 % respecte l’any 2023 pel que fa al nombre d’arribades i estades de turistes procedents d’aquests països a la Costa Brava. Aquests turistes solen visitar la destinació majoritàriament entre els mesos de maig i setembre.

A part que és un mercat emergent, el nord-americà és, assevera Plana, “un turisme estratègic perquè compleix dues condicions”.La primera és que quan els turistes venen a casa nostra “s’estan molts de dies”, desvetlla el diputat, remarcant que “això és especialment interessant perquè redueixes la petjada de carboni, és a dir, és millor un turista que fa un estada llarga que no pas molts turistes durant un dia”.

Joan Plana a Washington, a les portes del Capitoli

A partir del quart dia, augmenta molt la despesa mitjana diària del turista nord-americà

I la segona condició és que el nord-americà és un tipus de turista que fa una despesa més alta que l’europeu, “sí, i això és un aspecte molt  important a destacar, ja que, a més, el fet que facin una estada llarga és que a partir del quart dia, augmenta moltíssim la despesa mitjana diària, que ja, de per sí, és molt alta. El nord-americà és un turista amb un alt poder adquisitiu i que s’està molts de dies, sent, per tant, el tipus de turisme que ens interessa per davant del turisme de masses, que ve molta gent però que gasta poc, la qual cosa no és sostenible, ni econòmica ni mediambientalment ”, assevera Plana, per remarcar que “aquesta és l’aposta estratègica del Patronat de Turisme: l’interès pel turisme que eviti la massificació, però que mantingui l’activitat econòmica turística a base de gastar més per dia”.

En aquest sentit, cal destacar que, segons dades d’Intel·litur, la despesa mitjana diària a Catalunya que duu a terme el turista nord-americà és de 271 €, mentre que el turista canadenc és superior, de 297 euros. Ambdues despeses mitjanes diàries són notablement superiors a la despesa mitjana diària que duu a terme un altre turista estranger al país, que és de 212 euros.

Cal assenyalar que Intel·litur és una plataforma intel·ligent que l’Agència Catalana de Turisme posa a disposició del sector turístic català amb l’objectiu que es converteixi en una eina molt útil que permeti a ajuntaments i empreses afinar més els seus objectius de promoció i conèixer millor el perfil dels turistes que ens visiten.

La qualitat gastronòmica, el bon vi i abans la Costa Brava que el Pirineu, els interessos dels nord-americans

Tant el turista estatunidenc com el canadenc s’interessen “sobretot, per la gastronomia i l’enoturisme, el menjar i el vi és la seva principal demanda. De fet, és el que promocionem quan hi anem als Estats Units i Canadà, i en aquesta ocasió també va participar la sommelier Clara Antúnez, que va conduir un tast guiat de vins de la DO Empordà i de les DO de la Costa Daurada”, explica el vicepresident segon del Patronat de Turisme. I és que la Denominació d’Origen Empordà, tot i ser una marca que encara no té tanta implantació als Estats Units com d’altres, com per exemple, la DO La Rioja, “va guanyant prestigi, paulatinament, en ser una marca de qualitat i és, precisament el vi, una de les coses que els visitants nord-americans busquen i troben al nostre territori”. I aquest és un altre objectiu de promocionar la destinació de Girona al nord d’Amèrica “el relacionar la marca Empordà amb la qualitat del vi de la DO Empordà, perquè en aquest mercat nord-americà, això, és especialment interessant”, ha assenyalat Plana.

Pel fa la destinació dins la demarcació de Girona, als ciutadans/es dels Estats Units i Canadà “els interessa més la Costa Brava que no pas el Pirineu, estan més interessats per les destinacions de costa abans que de muntanya”, per reiterar que “l’interès del turista nord-americà per visitar-nos és, en ser coneixedor, per la qualitat gastronòmica de les comarques gironines i del conjunt de Catalunya”.

Precisament, aquest any 2025, Catalunya ostenta la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia, sent la primera regió europea que rep aquest reconeixement. I és per aquest motiu que l’acció promocional a Nord-Amèrica es va fer juntament entre l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, a la que es va afegir també el Patronat de Turisme Costa Daurada de la Diputació de Tarragona.

Totes tres institucions van decidir aplegar esforços per difondre el territori a Nord-Amèrica en ser un mercat que valora, a més de la gastronomia i l’enoturisme, el paisatge, i dins d’aquest mercat “és el ciutat quebequès, de Canadà, el més procliu a visitar-nos ja que en tenir l’element francòfon tenen més lligams socials i culturals amb Europa, però també perquè els canadencs són més oberts a viatjar pel món que els estatunidencs, que són bastant reacis a viatjar, tot i que com és una tendència que està canviant, per això hem anat veure’ls”, ha assenyalat el diputat Joan Plana.  

Una de les coses que més agrada a Joan Plana és fer el que va realitzar a Nord-Amèrica: donar a conèixer i promocionar la seva terra, sent conscient que viu en una part del paradís de la Costa Brava, que s’anomena Roses, per això, sigui on sigui, es trobi on es trobi, afirma que “arreu del món, sempre començo explicant que soc de Roses, perquè per mi és un orgull. Sempre que tinc l’ocasió de parlar en un fòrum internacional amb agències de viatges, operadors turístics, mitjans especialitzats i representants institucionals, començo explicant que soc de Roses. És una manera d’humanitzar el discurs, d’apropar la destinació a través d’una experiència personal. I és que Roses, amb el seu entorn natural, el seu patrimoni i la seva oferta gastronòmica, és una joia dins de la Costa Brava que mereix ser coneguda arreu”, assegura el diputat rosinc, Joan Plana.