Mes de paraules

Atorgat el reconeixement transitori de la DOP Oli de l’Empordà i el seu Reglament

L’oli protegit amb la DOP Oli de l’Empordà s’elabora amb olives d’olivars inscrits al Registre corresponent de les varietats autòctones argudell, curivell i llei de Cadaqués i la varietat tradicional arbequina

DOP Oli de l'EmpordàEl Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va publicar, ahir, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), l’Ordre per la qual s’aprova el reconeixement transitori i el Reglament, també amb caràcter transitori, de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli de l’Empordà, així com la relació de municipis de la zona de producció i elaboració, i es reconeix el seu Consell Regulador provisional.

Si bé l’any 2008 es va aprovar el Reglament d’aquesta Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà, la Comissió Europea (CE) va arxivar enguany l’expedient d’inscripció de la denominació a requeriment de l’agrupació sol·licitant, i el Consell Regulador Provisional de la Denominació va acordar presentar una nova sol·licitud d’inscripció, que va adreçar al Departament per a iniciar-ne la tramitació. Ara, efectuats els tràmits de publicitat de la sol·licitud al Registre de denominacions d’origen protegides i d’indicacions geogràfiques protegides, es s’adopta la decisió favorable sobre la sol·licitud d’inscripció, expedient que s’ha tramès al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) per a la seva remissió a la Comissió Europea.

Com estableix el Reglament de la DOP Oli de l’Empordà, aquesta protegeix l’oli d’oliva verge extra que reuneixi les característiques que s’hi defineixen i que compleixi en la producció, l’elaboració, la designació i la comercialització tots els requisits que exigeix el plec de condicions que es pot consultar al web del Departament http://gencat.cat/alimentacio/plec-oli-emporda.

DOP Oli de l'EmpordàL’oli protegit amb la DOP Oli de l’Empordà s’elabora amb olives d’olivars inscrits al Registre corresponent de les varietats autòctones argudell, curivell i llei de Cadaqués i la varietat tradicional arbequina; i es considera com a varietats principals l’argudell, en un percentatge mínim del 51%, i la varietat arbequina; la suma d’ambdues representa més del 95%.

El Consell Regulador de la DOP Oli de l’Empordà vetllarà pel foment de les varietats autòctones de la zona, i podrà proposar al DAAM l’autorització de noves varietats de les quals es comprovi, amb els assaigs i experiències previs, que produeix olis de qualitat, que puguin ser assimilats als olis tradicionals de la zona. I la presentació es realitzarà de manera que permeti que el producte tingui un transport i una manipulació que n’assegurin l’arribada al lloc de destinació en condicions satisfactòries.

D’altra banda, el Consell Regulador portarà els registres de productors, d’elaboradors/envasadors, i d’envasadors/comercialitzadors, i ha d’adoptar i registrar un emblema o logotip com a símbol de la DOP Oli de l’Empordà, i tots els envasos per al consum aniran proveïts d’etiquetes o contraetiquetes, o distintius de control autoritzats pel Consell Regulador.

Els municipis corresponents a la zona de producció i elaboració de la DOP són:

  • Alt Empordà: Agullana, Albanyà, l’Armentera, Avinyonet de Puigventós, Bàscara, Biure, Boadella i les Escaules, Borrassà, Cabanelles, Cabanes, Cadaqués, Cantallops, Capmany, Castelló d’Empúries, Cistella, Colera, Darnius, l’Escala, Espolla, el Far d’Empordà, Figueres, Fortià, Garrigàs, Garriguella, la Jonquera, Lladó, Llançà, Llers, Maçanet de Cabrenys, Masarac, Mollet de Peralada, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Pont de Molins, Pontós, el Port de la Selva, Portbou, Rabós, Riumors, Roses, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de la Muga, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Santa Llogaia d’Àlguema, Saus, Camallera i Llampaies, la Selva de Mar, Siurana, Terrades, Torroella de Fluvià, la Vajol, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilafant, Vilajuïga, Vilamacolum, Vilamalla, Vilamaniscle, Vilanant, Vila-sacra i Vilaür.
  • Baix Empordà: Albons, Begur, Bellcaire d’Empordà, la Bisbal d’Empordà, Calonge, Castell-Platja d’Aro, Colomers, Corçà, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Foixà, Fontanilles, Forallac, Garrigoles, Gualta, Jafre, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Palau-sator, Pals, Parlavà, la Pera, Regencós, Rupià, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro, Serra de Daró, la Tallada d’Empordà, Torrent, Torroella de Montgrí, Ullà, Ullastret, Ultramort, Vall-llobrega, Verges i Vilopriu.
  • Pla de l’Estany: Crespià, Esponellà i Vilademuls.
  • Gironès: Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls i Viladasens.