Mes de paraules

Augmenta a Roses el nombre de persones provinents d’altres països que volen parlar el català

Oficina de Català de Roses
Alumnes de l'Oficina de Català de Roses / Foto: arxiu

A l’Oficina de Català de Roses es van iniciar a principis de mes un total de 9 cursos amb uns 165 alumnes que volen aprendre la llengua catalana

Oficina de Català de Roses
Alumnes en una classe del curs Bàsic 2 a l’Oficina de Català

Els passats 2 i 3 de novembre es van iniciar els nous cursos, 9 en total, a l’Oficina de Català de Roses, “amb un augment d’alumnes respecta a l’any pasat”, ha manifestat la directora de l’entitat lingüística, Mònica Corominas, i per aquest motiu “hem hagut d’obrir un altre curs del nivell Inicial i del nivell Bàsic 1, que no estava previst degut a l’augment de la demanda per aprendre el català”.

Els cursos que s’imparteixen a l’Oficina de Català, ubicada a l’edifici del Casal del Pescador al nº 22 de la Riera Ginjolers, són un total de 9, dos del nivell Inicial, dos del Bàsic 1, un de Bàsic 2, un de Bàsic 3, un d’Elemental 1, un Intermedi 3 i un de Suficiència 2. I en tots ells hi ha “uns 165 alumnes, aproximadament, que fan classes de dues hores dos cops a la setmana, per tant, finalitzaran el curs durant la primera quinzena de febrer de 2017”, ha assenyalat Corominas.

El perfil dels alumnes, segons la directora de l’Oficina de Català, depèn del nivell del curs, és a dir, “els nouvinguts fan el nivell Inicial i Bàsic, i els que fan els nivells superiors a aquests són la gent nascuda aquí a Catalunya i la gent de fora que ja ha fet els primers nivells”.
I la procedència de l’alumnat és molt diversa, ja que trobem “a persones vingudes de França, del Marroc, d’Alemanya, de Perú, d’Argentina, de Mèxic, de Rússia, d’Ucraïna, de Bulgària, de Romania, bàsicament gent de tot arreu”, va afirmar Corominas

I d’entre els 160-170 alumnes que estan aprenent català enguany la Petrica Liana Rosu, una noia romanesa que fa 13 anys que viu a casa nostra, i que ha donat el pas d’aprendre la nostra llengua “perquè és important alhora d’anar a treballar i, a més, m’agrada”, ha dit la Petrica en un quasi perfecte català. Considera que el nostre idioma “és una mica difícil però com m’agrada ja està bé i, a més té similituds amb el romanès”.

I com l’alumna dels països de l’Est està el provinent del país veí França, Christian Blaque, el qual després de 2 anys residint a Roses ha decidit aprendre per “comunicar-me millor amb els amics i amb el professor”, i com a la noia romanesa a Blaque també “m’agrada la llengua catalana”.

Taller de Lectura i Conversa

I dins de l’aprenentatge de la llengua catalana assenyalar que demà divendres està previst endegar una nova edició, la cinquena, del  Taller de Lectura i Conversa en català. Una iniciativa dirigida a totes aquelles persones que estan aprenent català i que volen millorar la seva fluïdesa i expressió oral en la nostra llengua, i que porten a terme les voluntàries Mercè Fages, Mar Pèlach i Montse Sastre en el marc del programa Voluntariat per la llengua, juntament amb l’Oficina de Català i la Biblioteca Municipal de Roses.