“Avui dia s’aconsegueix curar el 65% de tots els càncers”

Xerrada Fundació Roses Contra el Càncer

El doctor Josep R. Germà Lluch amb la presidenta de la Fundació Roses Contra el Càncer, Pilar Serra

El doctor Josep R. Germà Lluch, eminència el món de l’oncologia va oferir al Teatre Municipal de Roses una xerrada organitzada per la Fundació Roses Contra el Càncer, on va parlar sobre el “Càncer reptes de futur. La cura dels llargs supervivents”

Xerrada Fundació Roses Contra el Càncer
El doctor Josep R. Germà Lluch amb la presidenta de la Fundació Roses Contra el Càncer, Pilar Serra

L’oncòleg Josep R. Germà Lluch va donar una dada sobre el càncer desconeguda per la majoria de la societat a l’assenyalar que “el 4% de la població catalana que corre pel carrer està en vies de curació d’un càncer, estem parlant de 350.000 catalans, que no és una tonteria”.

Aquests pacients que han patit un tumor també han de suportar, segons va dir Germà Lluch, “els seus efectes colaterals que produeix el tractament, ja sigui la cirurgia, la radioteràpia o la quimioteràpia”.

De com s’ha de tractar i cuidar un pacient dels efectes col·laterals, dels avanços tecnològics per combatre la malaltia, va parlar el doctor Josep R. Germà Lluch durant la conferència organitzada per la Fundació Roses Contra el Càncer el passat divendres al vestíbul del Teatre Municipal de Roses.

“El càncer, en el fons, va dir l’oncòleg a la cinquantena d’assitents a la xerrada, és l’èxit de la nostra espècie, perquè som capaços d’allargar l’esperança de vida, i el càncer està associat a l’envelliment dels teixits, a l’envelliment de la població. A l’edat mitjana ningú es moria de càncer perquè no passaven dels 40 anys”.

Així mateix Germà Lluch va explicar que “La cura del càncer no es produirà mai per un fet molt senzill, perquè significa avui dia, aproximadament, més de 600 malalties diferents, i la paraula càncer està molt generalitzada en el seu significat, i el que estem fent, pas a pas, és anant guanyant a aquest grups de malalties”

Així, el doctor va assenyalar que durant els darrers anys s’ha incrementat en un 15% aproximadament la tasa de curació del càncer i “el que és més important, és que la gent que no s’aconsegueix curar, viu molt més temps amb una qualitat de vida molt millor que anys enrere. Això és el gran canvi dels darrers anys”.

Xerrada Fundació Roses contra el CàncerGermà Lluch va remarcar que cada any s’afegeix, aproximadament, mig punt més en la tasa de curació dels malalts de càncer i “avui dia s’aconsegueix curar el 65% de tots els càncers”.

També va parlar l’oncòleg del present i el futur del càncer en el món a l’assenyalar, servint-se d’un gràfic estadístic, que al 2010 hi havia 6.574.000 milions de malalts de càncer. Un xifra que es calcula que al 2020 seran 7.500.000 milions de persones les que patiran la malaltia i que al 2030 s’especula amb uns 8.900.000 milions de malalts de càncer d’entre tota la població mundial.

Pel que respecte als avenços en els diferents tractaments del càncer, l’oncòleg va remarcar que s’ha aconseguit portar a terme una cirurgia més econòmica i de menor mobilitat, una radioteràpia més precisa i de major intensitat, una quimioteràpia més específica i menys tòxica i uns fàrmacs de disseny contra diagnòstics més precisos.

Activitats de la Fundació Roses Contra el Càncer previstes per al mes de maig:

 • Xerrada “La planificació anticipada de l’atenció: les voluntats anticipades” impartit pel Pla Director Sociosanitari
  Dijous, 9 de maig a les 18 hores a la seu de la Fundació. Places limitades
 • Flashmob Balla Contra el Càncer – Setmana Europea Contra el Càncer del 25-31 de maig
  Dissabte 25 de maig a les 18 hores a la Plaça de les Botxes de Roses
 • Recapta Popular
  Diumenge 26 de maig, diada de postulació pels carrers de Roses
 • Catifa de Flors
  Dijous 30 de maig, Dia de Corpus