Avui ha entrat en vigor l’Ordre que estableix quarantena de 14 dies a totes les persones procedents de l’estranger

Quarantena de 14 dies a totes les persones procedents de l'estranger
Un passatger procedent de l'estranger passant el control de temperatura

Durant la seva estada a Espanya, les persones procedents de l’estranger hauran de romandre els primers 14 dies en el seu domicili o allotjament i limitar els seus desplaçaments

Avui ha entrat en vigor l’ordre del Ministeri de Sanitat per la qual totes les persones procedents de l’estranger hauran de realitzar una quarantena en el seu domicili o allotjament i limitar els seus desplaçaments els 14 dies següents a la seva arribada.

Les autoritats sanitàries podran contactar amb les persones en quarantena per a realitzar el seu seguiment i aquestes hauran de trucar als telèfons habilitats per les CCAA davant qualsevol símptoma

Les agències de viatge, els tour operadors i les companyies de transport hauran d’informar els viatgers d’aquestes mesures a l’inici del procés de venda dels bitllets amb destinació a Espanya. En el cas d’aeronaus, les companyies facilitaran un formulari de salut pública per a localitzar als passatgers.

El Ministeri de Sanitat ha enviat a l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria un model de fitxa de dades que s’ha distribuït entre les companyies aèries perquè siguin completades pels passatgers. En aquest document hauran de plasmar les seves dades i identificar el lloc en el qual realitzaran la quarantena. La documentació inclou a més una petita enquesta epidemiològica. A la seva arribada a Espanya, els passatgers hauran de lliurar aquest document.

A més, el Ministeri ha emès una instrucció mitjançant la qual estableix controls sanitaris a l’arribada dels viatgers, entre ells, la presa de temperatura.

L’Ordre que avui ha entrat en vigor, publicada en el BOE el passat 12 de maig, estableix que aquestes persones hauran de romandre en el seu domicili o allotjament, havent de limitar els seus desplaçaments únicament per a adquirir aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistir a centres, serveis i establiments sanitaris; i per causes de força major o situació de necessitat. Aquests desplaçaments es realitzaran obligatòriament amb màscara.

Aquesta mesura s’aplicarà durant tot el període de pròrroga de l’Estat d’Alarma i les autoritats sanitàries podran contactar amb les persones en quarantena per a realitzar el seu seguiment.

Davant l’aparició de qualsevol símptoma sospitós de COVID-19, seran les persones en quarantena les que hauran de trucar per telèfon als números habilitats per les comunitats autònomes, indicant que es troben en situació d’aïllament per conducta de l’estranger. Així mateix, aquestes persones mantindran totes les mesures d’higiene i prevenció, “especialment al que es refereix a contacte amb convivents”, assenyala l’ordre.

Aquestes mesures no s’aplicaran als treballadors transfronterers, els transportistes i les tripulacions, així com els professionals sanitaris que es dirigeixin a exercir la seva activitat laboral, sempre que no hagin estat en contacte amb persones diagnosticades de COVID-19.

Ports i Aeroports designats

El BOE publica avui, a més, una Ordre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per la qual es limita l’entrada a Espanya a les aeronaus i vaixells de passatge a través dels punts d’entrada designats amb capacitat d’atenció a emergències de salut pública d’importància internacional.

Aquesta ordre té per objecte designar els ports i aeroports que són únics punts d’entrada a Espanya dels mitjans de transport inclosos en el seu àmbit d’aplicació.

Aquests ports i aeroports són:

 • Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat.
 • Aeroport de Gran Canària.
 • Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas.
 • Aeroport Màlaga-Costa del Sol.
 • Aeroport de Palma.
 • Port de Barcelona.
 • Port de Bilbao.
 • Port de Las Palmas de Gran Canaria.
 • Port de Màlaga.
 • Port de Palma.
 • Port de Tenerife.
 • Port de València.Port de Vigo.

Ordre del Ministeri de Sanitat