Avui s’enceta la Festa Major de Roses

Festa Major de Roses 2016

Explanada lliure del moll pesquer on se celebrarà aquesta tarda la Missa Oikumene després que es posin les cadires corresponents

La Missa Oikoumene inaugurarà la cinquantena d’activitats que se celebraran al llarg de 9 dies de Festa Major de Roses  

Festa Major de Roses
Explanada lliure del moll pesquer on se celebrarà aquesta tarda la Missa Oikumene de la Festa Major de Roses 2016 després que es posin les cadires corresponents

Ja esdevé una tradició encetar la Festa Major de Roses amb un ofici solemne, la Missa internacional Oikumene. Un acte religiós que després de 5 anys consecutius, del 2010 al 2015 de celebrar-se a la plaça de l’Església torna al seu emplaçament original, el moll del pescadors.

Un espai que l’anterior mossèn de Roses, Josep Gispert va decidir deixar de costat per celebrar la missa a la plaça. I que ara el nou rector, Josep Puig, ha decidit tornar a recuperar.

I després de l’ofici solemne els actes de la Festa Major continuaran amb dues activitats que no són pròpiament de la festa, ja que un es fa tot l’any i l’altra s’ha creat per donar-li un valor afegit al patrimoni històric, però que s’emmarquen dins els dies de la Festa Major per tal de donar-li una major difusió. Es tracta de la visita guiada al Castell de la Trinitat que es portarà a terme a les 21 hores, i del concert ‘Fil de Coure’ que oferiran Rusó Sala i  Caterinangela Fadda a la mateixa fortalesa, a les 22 hores.

I això és el que fa referència al primer dia de Festa Major, ja que fins al dia 15 d’agost es portaran a terme activitats per a petits, mitjans i grans per satisfer necessitats lúdiques de tothom.

Barraques

L’escenari de barraques s’estrenarà dimecres 10 d’agost amb els concerts de DGremlins i Doctor Prats, a qui seguiran, dijous 11 d’agost, Roadhouse i Julay’s. Divendres, Els Catarres posaran la música a la festa precedits de Somboits, dissabte serà el torn de Trece Días i La Raíz i diumenge, tancant la festa, actuaran Crossing i Orquestra Di-Versiones.

Els concerts s’iniciarancada nit a les 23 hores i són totalment gratuïts.

Fira d’atraccions

L’espai firal de l’antic càmping Bahía, on hi seran les Barraques també s’encabiran les atraccions s’obrirà al públic el dimecres 10 d’agost a partir de les 20 hores, obrint cada dia a la mateixa hora, amb el dilluns 15 d’agost inclòs.

Festes populars i tradicions

En l’apartat de festes populars i tradicions, diverses activitats tornaran a envair els carrers de la població, com és el cas de les matinades i cercaviles de gegants, els castellers, els balls populars, la missa internacional Oikoumene, que enguany torna al moll pesquer deixant l’emplaçament de la plaça de l’Església de Santa Maria utilitzat durant els darrers cinc anys, les havaneres, el lliurament de la Dracma de Plata de Roses, les danses tradicionals, o l’espectacle de focs artificials com a acte de cloenda de la Festa Major.

Gran tobogan aquàtic de 107 metres de llargària

Per primer cop i també com a novetat la Festa Major de Roses comptarà el dilluns, 14 d’agost amb gran tobogan aquàtic de 107 metres de llargària al carrer Pujada al Puig Rom, on hi haurà també un inflable aquàtic infantil. La mainada que vulgui llençar-se pel tobogan haurà d’agafar un flotador i pujar el carrer per llençar-se les vegades que vulguin. Una activitat principalment destinada als més petits de la casa, ja que enguany tampoc se celebrarà la Festa de les Cucanyes, “però no s’ha programat aquest tobogan aquàtic en substitució de les Cucanyes, no té res a veure, ens vam assabentar d’aquesta atracció i la vam voler portar”, ha significat tant l’alcaldessa com el regidor de Cultura.

Esport a la Festa Major

L’esport també té una presència important en la celebració de la Festa Major de Roses, amb la realització de tornejos que, per la seva extensa trajectòria, han assolit ja la categoria d’històrics. És el cas de la Travessia de natació al Port de Roses, que enguany arriba a la seva 80a edició, el Trofeu de Petanca de Festa Major (40a edició), o la Travessia Local de Natació “Trofeu Enric Badosa”, que arriba al  31è aniversari.

Els petits, protagonistes també

Per als més petits, espectacles d’animació, activitats familiars a la Ciutadella i al Castell de la Trinitat, contes, festa de l’espuma i cercaviles, són algunes de les activitats programades.

Per la seva banda, la plaça Catalunya allotjarà la Fira d’Artesania del 13 al 15 d’agost, de 10 a 22 hores.