Bolets: si no n’esteu segurs, no els agafeu ni us els mengeu

Temporada de bolets

La majoria d’intoxicacions s’acostumen a produir en l’àmbit familiar per confusió de bolets tòxics amb espècies comestibles

Amb l’arribada de les darreres pluges caigudes a l’estiu, i més tard durant la tardor, moltes persones surten a collir els bolets que han sortit als boscos. Aquesta pràctica ha esdevingut una activitat molt popular els darrers anys, tant entre la població rural com entre la urbana. No obstant això, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) adverteix que té els seus riscos, ja que no tots els bolets són comestibles. De fet, a Catalunya hi ha un centenar d’espècies tòxiques, alguna fins i tot mortal.

En aquest sentit, el desconeixement i la confusió de bolets tòxics amb altres espècies comestibles d’aspecte semblant fan que cada any es produeixin intoxicacions, sobretot dins de l’àmbit familiar. Des de l’any 2010 fins al 2016 s’han notificat 30 brots (dos o més casos relacionats en temps i/espai) d’intoxicació per bolets als Serveis de Vigilància Epidemiològica de l’ASPCAT, amb 92 persones afectades, 23 hospitalitzades i 3 defuncions. En aquest mateix període, els hospitals de Catalunya van atendre 235 persones per aquest motiu, de les quals 215 van haver de ser ingressades.  

Per això, i aprofitant que s’aproxima una nova temporada de collita de bolets, l’ASPCAT demana a la ciutadania que es cullin i es mengin només aquells bolets que sàpiguen identificar sense cap mena de dubte i presentin un bon estat de conservació. Si es necessita ajut per fer-ho, l’ASPCAT aconsella consultar la  Societat Catalana de Micologia, més que guiar-se a través de fotografies i làmines i, en cas de dubte, rebutjar sempre collir el bolet. També recorda la importància d’atendre les recomanacions següents: 

  • Rebutjar els exemplars trencats, els que ja s’estiguin descomponent o florint, estiguin plens d’aigua o s’hagin gelat la nit anterior. També els bolets descolorits o massa acolorits, com a conseqüència de l’absorció d’humitat.
  • Transportar-los en un cistell rígid per evitar la fermentació i, un cop a casa, conservar-los en el frigorífic.
  • Consumir-los cuits com més aviat millor per evitar que s’alterin, i amb moderació, preferentment com a acompanyament i no com a àpat principal.
  • No collir els bolets que creixin als parcs i jardins, a les vores de les carreteres o a prop de zones industrials, ja que poden acumular metalls pesants i altres components químics.
  • En cas que es presentin símptomes digestius o nerviosos després d’haver-ne menjat, cal anar immediatament al centre mèdic més proper i portar, si es pot, restes dels bolets ingerits o que s’hagin llençat a la brossa.