Mes de paraules

Molt bona diada castellera a per la Festa Major de Roses amb els castellers de Figueres i Castelló d’Empúries

Festa Major de Roses 2017
La Colla Castellera de Figueres (esquerra) i els Vailets de l'Empordà van actuar a la Festa Major de Roses

La Colla Castellera de Figueres i els Vailets de l’Empordà protagonitzen un any més la diada castellera de la Festa Major de Roses

Festa Major de Roses 2017
La Colla Castellera de Figueres (esquerra) i els Vailets de l’Empordà van actuar a la Festa Major de Roses

Una diada castellera no podia faltar en la Festa Major de Roses, una població amant de les tradicions catalanes.
I el passat diumenge la Colla Castellera de Figueres i els Vailets de l’Empordà, o els Vailets de l’Empordà i la Colla Castellera de Figueres van oferir un bon espectacle al voltant del món casteller per al gaudi dels centenars de persones que omplien la plaça Catalunya de la Vila.

Els de la camisa blau cel van encetar l’acte  amb un dos pilars de 4 aixecats per sota per obrir boca, per continuar amb un 3 de 7, una 4 de 7, un de 3 de 7 amb agulla, un pilar de 5, i finalitzar com havien començat, dos pilars de 4. Va ser, com va definir el cap de colla dels Vailets de l’Empordà, Adrián Caamaño, una actuació de festa major, sense complicacions, “sí, perquè enguany han decidit apostar per castells més petits però molt ben treballats, i ara estem assajant per fer castells més grossos, i a veure si els podem portar a plaça ben aviat”.

Per la seva part els de la camisa lila van portar a plaça també dos pilars de 4, un 3 de 7, un 4 de 7,  un 3 de 7 amb agulla, un pilar de 5, i van voler acabar construint pilars per a la mainada, “que també s’ho mereixen”. Una actuació que va satisfer al cap de colla de la Colla Castellera de Figueres, Jaume Vehí, en assenyalar que “ens ha sortit tot perfecte, hem portat a plaça tot el que hem estat assajant aquest últims dies, i estem contents”.

Fa cinc anys que l’Ajuntament de Roses va incloure una diada castellera per la seva Festa Major. Una decisió que Adrián Caamaño va considerar “un encert, perquè està molt bé incloure en una festa major les tradicions catalanes, una tradició en la que portem participant 4 anys venint, i és bo fer aquests actes al voltant del món casteller perquè fa molt per la cultura catalana, i això t’ho diu un cap de colla, que és gallec”.

Per la seva part, Jaume Vehí, que porta participant amb la Colla Castellera de Figueres des del primer any que es celebrar la diada castellera a la Festa Major de Roses, va coincidir amb el seu homòleg, en afirmar que “està molt bé celebrar diades castelleres en les festes majors, perquè és una manera més de donar a conèixer el món casteller, perquè aquí –referint-se a la comarca de l’Alt Empordà- estem molt apartats, però tot i així, l’afició va creixent”.

Una rivalitat entre les dues colles que realment no existeix

Sobre la rivalitat que existeix entre les dues colles de Figueres i Castelló d’Empúries, tots dos cap de colla van coincidir que és producte més de la llegenda urbana que no pas de la realitat, “no hi ha rivalitat, els  Vailets és una colla que la tenim en una població que està a prop, i és maco tenir aquesta competència, però en cap cas hi ha rivalitat”, va afirmar Vehí.
Paraules ratificades per Caamaño en dir que “no hi ha rivalitat, perquè ens ajudem mútuament en les pinyes, i per això la gent pot dir el que vulgui, però no hi ha rivalitat, i si hi ha, és sana”.

Doncs aquesta rivalitat sana o competència els rosincs i visitants de Roses durant aquesta època de l’any esperen veure-la l’any vinent, també per la Festa Major.