Borja de Riquer diu a Roses que la Independència de Catalunya “depèn de nosaltres”

Propostes de país per a un nou temps

Borja de Riquer durant la conferència a Roses

El catedràtic d’Història Borja de Riquer tanca la quarta edició del cicle de conferències ‘Propostes de país per a un nou temps’

Propostes de país per a un nou temps
Borja de Riquer durant la conferència a Roses

“Des de la perspectiva dels historiadors”, el catedràtic Borja de Riquer  va pronunciar la darrera conferència, celebrada al vestíbul del Teatre de Roses del quart cicle ‘Propostes de país per a un nou temps’, parlant de l’encaix Catalunya-Espanya, al qual es va referir recordant que durant més d’un segle els catalans van intentar influir en la política i l’economia espanyola, “intentant canviar el model que predominava a Espanya”, remarcant que hi va haver diverses generacions de catalans que es van dedicar a aquest objectiu, que finalment “per raons més complexes, però diferents van fracassar. I no van aconseguir tenir una presència política, ni modificar ni el model econòmic ni el sistema administratiu”.

El resultat d’aquest fracàs és, segons va dir el catedràtic d’Història, la creixent incomoditat dels catalans envers la política espanyola, per la qual cosa “s’ha arribat a una situació sense sortida, perquè el model actual constitucional estat esgotat i s’ha de buscar una fórmula diferent de les que han hagut fins ara”.

Borja de Riquer abans de la conferència va atendre als mitjans de comunicació i a la pregunta de si ara els catalans fracassarien de nou o s’assolirie la independència desitjada va respondre que “només depèn de nosaltres, bàsicament de nosaltres” perquè Catalunya sigui nou estat d’Europa, per remarcar “que hem de tenir ànims de saber vincular la unitat i la força amb actuacions que no són fàcils perquè tenim un adversari poderós. Hem de saber combinar l’audàcia amb la intel·ligència”.
Com adversari poderós Borja de Riquer es va referir al govern de Rajoy, “que és el principal fabricant d’independentistes. La política del PP els dos últims anys supera, en contra dels interessos de Catalunya, la d’Aznar en tota una legislatura, del 2.000 al 2004”.

Propostes de país per a un nou temps
Borja de Riquer i Carles Pàramo

El catedràtic d’Història, presentat als assistents pel primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Roses, Carles Pàramo, va tancar la quarta edició del cicle de conferències ‘Propostes de país per a un nou temps’, que va iniciar el consistori rosinc a la tardor de l’any 2012 i que ha comptat, fins ara, amb uns ponents del prestigi en l’àmbit històric, econòmic, social i polític de Catalunya com Carles Puigdemont, Salvador Cardús, Josep M. Terricabras, Carme Forcadell, Carles Viver i Pi-Sunyer, Joaquim Nadal o Vicenç Villatoro, entre d’altres.

Borja de Riquer

Propostes de país per a un nou temps
Molts de rosincs van assisitir a la conferència impartida per Borja de Riquer

De Riquer és professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, on és catedràtic d’Història Contemporània des de 1988. Entre les seves obres sobre el catalanisme polític, es troben Lliga Regionalista, la burgesia catalana i el nacionalisme (1898-1904), que fou la seva tesi doctoral; El franquisme i la transició democràtica, 1939-1988 (1989), amb J.B. Culla; L’últim Cambó, 1936-1946; i “Escolta Espanya”: La cuestión catalana en la época liberal (2001). També ha abordat la història de Catalunya (és autor dels volums  VII, IX y X de la Història de Catalunya dirigida per Pierre Vilar) i el franquisme, amb La dictadura de Franco (2010).