Mes de paraules

Ca l’Anita va acollir una xerrada de l’exposició de Cervantes de la Biblioteca del Castell de Peralada

Conferència Inés Padrosa
Un moment de la conferència que va impartira Inés Padrosa a Ca l'Anita sobre l'exposició de Cervantes

Inés Padrosa va donar una pinzellada de la mostra cervantina que hi ha a la Biblioteca de la qual és la responsable i que avui ensenya en una visita guiada

Conferència Inés Padrosa
Un moment de la conferència que va impartira Inés Padrosa a Ca l’Anita sobre l’exposició de Cervantes

Inés Padrosa, bibliotecària del Castell de Peralada, va oferir, dijous, a Ca l’Anita de Roses una conferència per tal de donar una primera pinzellada als assistents sobre l’exposició de Cervantes que hi ha a la biblioteca del Castell de Peralada amb motiu de la commemoració dels 400 anys de la seva mort. L’escriptor va morir el 23 d’abril de 1616, i dies abans, per no coincidir amb la diada de Sant Jordi, es va inaugurar l’exposició dedicada a ell.

Una mostra que, com a complement d’aquesta xerrada, podran gaudir avui un grup de rosincs i rosinques en una visita guiada que, excepcionalment realitza la mateixa bibliotecària del Castell de Peralada, i que s’estendrà pel Museu del Vidre i Ceràmica, el Museu del Vi, l’església del Carme i el claustre de la comunitat carmelita peraladenca.

En el transcurs de la xerrada de dijous, Padrosa, va explicar els inicis de la Biblioteca del Castell de Peralada i com Miquel Mateu, propietari del Castell va iniciar a mitjans del segle passat la seva col·lecció de Miguel de Cervantes, i que ara esdevé en una exposició que compta amb més de 5.000 volums.

Una mostra, va explicar Inés Padrosa, que “pretén, a més de donar a conèixer al personatge de la literatura espanyola i universal, difondre la col·lecció cervantina que tenim a Peralada creada per Miquel Mateu, i en la que es troben peces”, va remarcar “que només es poden veure en grans exposicions realitzades, com per exemple, a Madrid”, ja que, va apuntar “a la Biblioteca Nacional hi ha exemplars que hi són a la biblioteca del Castell de Peralada i, per tant, no cal fer gaire quilòmetres per poder veure els tresors de la col·lecció cervantina”.

Entre les peces a destacar d’aquesta col·lecció sobre Cervantes que va iniciar Miquel Mateu, Padrosa va voler remarcar “un exemplar de l’any 1.605, el primer any de la impressió de El Quixot, i que va ser la cinquena edició del llibre que es va editar aquest mateix any, entre les edicions oficials i pirates, que també hi havia”.

En aquesta visita guiada els rosincs i rosinques podran contemplar avui “l’exemplar dedicat per Dalí a Miquel Mateu amb una dedicatòria que diu “Miquel Mateu és el Quixot de Port Lligat”, o una traducció a l’armeni del Quixot, una selecció de la Galatea, una altra de les ‘Novelas ejemplares’ o una tercera de ‘Persiles i Sigismunda’, o una evolució del retrat de Cervantes, quan en realitat no existeix cap retrat de Cervantes, ja que tots són una il·lusió”, va enumerar la bibliotecària del Castell de Peralada.

Així mateix, entre els més de 5.000 vòlums aquesta exposició recull l’evolució iconogràfica del Quixot, l’evolució del propi llibre en diferents mides, des d’un en miniatura, passant per un de butxaca, fins a un altre de grans dimensions. Traduccions en diferents llengües, o les edicions infantils i juvenils de El Quixot.

Cal assenylar que els interessats en veure aquesta exposició sobre Cervantes a la biblioteca del Castell de Peralada tenen tot un any per poder visitar-la, perqueè romandrà fins a l’abril del 2017.

Inés Padrosa

Inés Padrosa és bibliotecària, bibliògrafa, investigadora i historiadora catalana.

Està llicenciada en Història de l’art i diplomada en Biblioteconomia i Documentació.1 Des de l’any 1986 és bibliotecària de la Biblioteca del Palau de Peralada, on ha organitzat exposicions anuals i actes culturals, i des d’on ha desenvolupat una tasca de difusió dels fons d’aquesta biblioteca.
En 1996, va publicar una bibliografia completa i interdisciplinària sobre l’Alt Empordà, actualitzada el 2000 i disponible on line a partir del 2008.
Ha treballat, també, la vessant gastronòmica i ha recollit en format de llibre les receptes presentades en diverses edicions de les Mostres Gastronòmiques de Peralada en quatre compilacions bianuals.
Ha estat membre de la junta de l’Institut d’Estudis Empordanesos, membre del Patronat Eiximenis de la Diputació de Girona, i del Patronat de Sant Quirze de Colera o l’Associació Cultural Castell de Peralada. Ha col·laborat amb diferents publicacions periòdiques i mitjans de comunicació com la Revista de Girona o el Diari de Girona.
Al 2009 va publicar el Diccionari biogràfic de l’Alt Empordà.

La seva obra La Principal de Peralada va ser guardonada amb el premi a Estudis sobre la Sardana, instituït per l’Obra del Ballet Popular, 1991.8 9 L’obra La Nissaga dels Serra va ser guardonada amb el premi a Estudis sobre la Sardana, instituït per l’Obra del Ballet Popular, en 2001.10 11 Va rebre el premi Indiketa Consell Comarcal Alt Empordà, en el 2002.12 13

L’any 2014 va ser la comissària de l’exposició sobre Damià Mateu a la biblioteca del Castell de Peralada i és coautora del llibre Damià Mateu i Bisa (1864-1935). Empresari, promotor i col·leccionista.