Programa Reallotgem

Ca l’Anita acull la primera exposició fotogràfica, obra de Roger Lleixà, sobre un país sense arrels, Senegal

Exposició de Roger Lleixà a Ca l'Anita
Roger Lleixà amb la foto d'el rei d'Oussouye de Senegal

Les imatges de Senegal fetes per Lleixà deixa palès la precarietat del país

Exposició de Roger Lleixà a Ca l'Anita
Roger Lleixà amb la foto d’el rei d’Oussouye de Senegal

“Senegal: Postals d’un viatge a l’Àfrica subsahariana” és una exposició que convida al visitant a fer un viatge al Senegal, un viatge on queda plasmada la situació precària en la que viuen.
Roger Lleixà ensenya, en paraules de l’assessor de Cultura de Roses, Toni Martínez, “les causes de la immigració. Els mitjans de comunicació ens ensenyen normalment les conseqüències d’aquesta immigració, però en Roger ens mostra les causes, el perquè”.

Segons va afirmar el fotògraf Lleixà durant la inauguració d’aquesta mostra, el que ha volgut transmetre en aquesta exposició, la primera fotogràfica que es fa a Ca l’Anita de Roses, ha estat “plasmar només uns records, que serien els meus records del Senegal, és dir, unes postals enteses com a records, que són moments viscuts en aquell país”.

Lleixà durant la seva estància al Senegal es va trobar “amb un país molt interessant, però a la vegada difícil i buit en el sentit en què Europa els ha robat la seva història, els ha robat tots els seu arrels”. Un país sense arrels i sense història degut a que “el Senegal va ser el port de sortida de tot l’esclavisme europeu”, va dir Lleixà als assistents, per explicar que “em va costar una mica tenir contacte amb les persones, les barreres són molt exagerades, costa molt interactuar amb la gent, però no perquè siguin esquerps, sinó perquè la història els ha tractat molt malament”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Roses, va tancar els parlaments d’inauguració de la mostra assenyalant que “és una exposició que ens fa reflexionar sobre quins mons tant diferents, el nostre amb el que surt a les fotos, però que a la vegada també tenim punts en comú”, posant com exemple la foto d’una platja del Senegal que recorda a una llevantada en una platja de Roses.

Cal destacar que a la planta primera es projecta un documental sobre fotoperiodisme realitzat pel mateix Roger Lleixà, i que la mostra romandrà fins al 24 de gener, mes en el que està previst realitzar una activitat paral·lela, que serà la visita dels alumnes de 1r de Batxillerat dels diferents instituts de Roses.

L’horari de visites són els divendres de 17 a 20 hores, i els dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14 hores i de 17 a 20 hores.

Autodefinició de Roger Lleixà com a fotògraf

“Vaig néixer com a fotògraf del fotoperiodisme pur, treballant al Setmanari Empordà, al Diari de Girona, cobrint els plens de l’Ajuntament de Roses, partits de futbol, quan és un esport que no m’agrada gaire, però gaudint de la imatge feta periodisme. Un periodisme que se’n va anar cap al viatge, i el que es pot trobar en aquesta exposició és això, aquella experiència en el món del fotoperiodisme que vaig tenir a casa nostra amb imatges dels moments que em van transmetre el país del Senegal”.

A banda de la seva tasca que el mateix fotògraf ha esmentat dins del periodisme, cal destacar que també, i a part del setmanari Empordà i el Diari de Girona, ha publicat les seves fotografies a diferents diaris a nivell nacional i internacional com a la secció de Viajes de National Geographic, la revista musical Enderrock, al rotatiu holandès Volkskrant Banen, al diari esportiu Mundo Deportivo, al diari As, al diari Público, al Diario de Levante i al Diari de Mallorca, entre d’altres.

[fsg_gallery id=”229″]