Mes de paraules

Ca l’Anita acull la visió d’un dels crítics d’art més importants de Catalunya, la de Josep Vallés

“Entre l’alquímia i l’art”
L'exposició “Entre l’alquímia i l’art”, homenatge a Josep Vallés es va inaugurar el passat dissabte a Ca l'Anita de Roses

“Entre l’alquímia i l’art” és una exposició on es fa un homenatge a Josep Vallés, el qual va deixar un llegat de com a través de l’art es pot combatre i defensar els drets democràtics

El passat dissabte, la sala d’exposicions de Ca l’Anita va inaugurar, en un acte de petit format a causa de la pandèmian la mostra “Entre l’alquímia i l’art”, procedent de la Fundació Valvi,. Una exposició que “neix de la voluntat de l’Institut d’Estudis Empordanesos per recuperar la figura de Josep Vallés, un dels crítics i experts en art més importants tant de casa nostra, l’Empordà, com de Catalunya en general, sobretot pel que fa a la vessant artística del final del franquisme i començaments de la transició”, va assenyalar el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, que juntament amb l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i la comissària de l’exposició, Mariona Seguranyes, van ser els encarregats d’inaugurar la mostra.

Una exposició que l’Àrea de Cultura i Festes va decidir portar a Roses “perquè creiem que és interessant no només centrar-nos, com fem sovint, en exposar la figura d’un artista en concret, sinó que a través d’un personatge poder veure un llegat artístic molt important en una època, entre finals de la dècada dels 60 i la dècada dels 80 del segle passat”.  

En “Entre l’alquímia i l’art” el visitant pot trobar una lectura de Josep Vallés, a través de la seva faceta com a crític d’art, de tota una generació d’artistes que van viure en l’època de la transició democràtica. Una generació d’artistes que, com va afirmar Seguranyes, “és, a través de la seva obra, a través de l’art com a eina, combatre i defensar els drets democràtics”.
A més, va continuar la comissaria, en el recorregut d’aquesta exposició, “a banda d’alguna col·lecció d’obres d’artistes que van tenir relació amb Pep Vallès, el visitant trobarà la vitrina amb tota una sèrie de documents i d’obres realitzades pel mateix Pep Vallès”. I per completar l’exposició es projecta en una pantalla “una conversa entre l’Arnau Puig i el Pep Vallès del 30 de maig del 2018, on reflexionen el camí que va endegar tota una generació de la qual ells van formar part”. Una conversa on queden reflectits tota una sèrie de principis que al llarg de la seva trajectòria van estar lluitant i reivindicant”, va conclure Mariona Seguranyes.

Per la seva banda, Montse Mindan, va fer una crida als vilatans “per sortir i dona una volta per Ca l’Anita per poder gaudir d’aquesta nova exposició, ja que per venir no hi ha cap problema, perquè sempre que s’utilitzi la mascareta, es guardi la distància i s’apliqi gel a les mans a l’entrada, la cultura és segura”.

“Entre l’alquímia i l’art” es pot visitar fins al 24 de gener de dilluns a divendres de 10 a 13:30 hores i de 17 a 19.30 hores, els dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20 h i els diumenges i festius de 12 a 14 h i de 17 a 20 hores.

Josep Vallés

Josep Vallès Rovira (Bellpuig, 1931- Agullana, 2020) va ser el crític d’art de Tele/eXprés entre el 1969 i el 1979, on va fer un seguiment minuciós de l’art català reivindicatiu i innovador, amb un estil literari molt peculiar, eliminant preposicions i articles. També va treballar per publicacions Canigó, Vida Parroquial, 9 País, El Noticiero Universal, Artes i Crónica 3, acompanyant als artistes catalans i empordanesos, que empraven nous llenguatges estètics, a través de les seves crítiques.

Entre els llibres que va publicar destaquen Tàpies empremta: Art-vida (1982), Retalls (1984), Dalí delit Empordà (eròtic, esotèric, marxista) (1987), Del Tura al mar (1989), Maties Palau Ferré (1997) i Catedral de Santa Creu, Temple Hèrcules (2016). A través de la seva trajectòria fem una lectura de l’art català i empordanès a l’època de la transició democràtica.