“Cada cop més, es valora el producte d’abans, fet de forma artesanal”

L'Empordà als Aparadors
L'Elisenda Guisset en una de les seves pastisseries de Llançà

L’Empordà als Aparadors és una campanya de dinamització comercial per donar suport al comerç de la comarca en la qual participen 44 botigues i 21 productors a Figueres, la Jonquera, Castelló d’Empúries, Roses, Llançà, l’Escala i Cadaqués. I dins d’aquesta campanya entrevistem amb alguns dels seus protagonistes, avui a l’Elisenda Guisset

La llançanenca Elisenda Guisset Lagresa és la gerent de les Pastisseries Guisset de Llançà, que amb botigues al Port i a la Vila, són dos dels espais més coneguts d’aquest municipi costaner. Quan li demanem una frase que sintetitzi la seva tasca ens diu: “És una feina que requereix molt de temps i esforç”.

Quins són els orígens de la Pastisseria Guisset?

És un negoci centenari que va obrir portes el 1905, que va néixer com a una cooperativa panificadora i ha derivat en una empresa familiar de la qual, actualment, en som la tercera generació. Ens dediquem a fer pa de forma tradicional i, a més, fem pastisseria i cafeteria.

Quins són els vostres productes estrella?

Els bunyols de l’Empordà amb denominació d’origen, els tortells de Nadal i Reis, així com les nostres magdalenes, que són conegudes arreu. Fins i tot els turistes fixos de cada any en són grans consumidors. A part, també tenen molt d’èxit els pastissos, els semifreds i les bandes de fruita fresca. Cal destacar que una de les últimes novetats que funcionen molt bé són les coques seques de vidre.

Quina és la part més complicada i quina la més agraïda de la vostra feina?

La part més complicada és la gestió del dia a dia, tant per la falta de personal com per l’increment dels costos operatius. Ja sigui l’energia com la matèria primera. I el més agraït és la satisfacció dels teus clients quan et compren algun producte i reps una felicitació. Cada cop més, es valora el producte d’abans, fet de forma artesanal.

Com us està afectant la pujada de preus de les matèries primeres?

La pujada tant de les matèries primeres com de l’energia ens fa replantejar si val la pena continuar amb aquest projecte. Aquesta pujada no es pot repercutir al client directament, ja que seria un increment exagerat i l’ha d’assumir el comerç fins que es normalitzi aquesta situació, si abans no es tanca l’activitat comercial.

Com participeu enguany a l’Empordà Als Aparadors?

Durant  tot l’octubre participem amb l’empresa Noray Gin mostrant el seu producte als nostres aparadors que actualment fan referència a la festa de Halloween. Aprofitant que ve una campanya important, com és la venda de panellets, hem inclòs Noray Gin en els nostres establiments com a complement perfecte per als nostres panellets. A més, el passat 1 d’octubre es va fer un tast guiat al passeig marítim que va tenir molt d’èxit.

Com us ajuda una campanya com l’Empordà Als Aparadors?

El resultat no el tindrem fins a final de campanya, ja que és el primer any que hi participem. Tot i així, cal dir que la resposta dels clients és positiva perquè els sorprèn i els agrada la col·laboració entre diferents empreses empordaneses. Està bé aquesta relació amb diferents  empreses  de la comarca.

L’Empordà als Aparadors

La Campanya
Cada cap de setmana del mes d’octubre es realitzaran tastos, demostracions i mostres provinents dels productors gastro-alimentaris i artesanals participants. El dissabte 1 d’octubre seran les botigues de Llançà les que acullin durant tot el dia activitats; el cap de setmana del 7 i 8 tocarà a Figueres i Roses, respectivament; el 13, 14 i 15 d’octubre l’activitat es concentrarà a Figueres; el 21 i 22 d’octubre arribarà el torn de Castelló d’Empúries i Cadaqués; i la campanya finalitzarà el 28 i 29 d’octubre a la Jonquera i L’Escala. Podeu consultar els horaris i participants a la cartellera de la campanya.

2 Sortejos
Aquest any es duran a terme dos sorteigs. Un primer, a l’Instagram de la campanya (@emporda.aparadors) que demanarà la interacció dels usuaris amb una publicació específica i que sortejarà una experiència a l’Alt Empordà. I un altre, presencial a les botigues fins a l’1 de novembre, en què caldrà dipositar unes butlletes degudament emplenades en unes urnes que es trobaran als comerços participants, i el qual sortejarà xecs-regal de productes o serveis valorats entre 13 i 30 euros. (Bases dels sorteigs aquí).