Protecció Civil de la Generalitat fa aquesta crida ja que l’any passat la campanya de platges es va tancar amb un total de 25 persones mortes per ofegament a les platges catalanes
Protecció Civil de la Generalitat fa una crida a extremar les precaucions aquest estiu a les platges del país davant la previsió de gran afluència de banyistes a tot el litoral català un altre any.
Per minimitzar al màxim les situacions de risc que puguin derivar en ofegaments mortals o altres afectacions, Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal tenir en compte els consells de seguretat i prevenció.
Cal recordar que l’any passat la campanya de platges es va tancar amb un total de 25 persones mortes (van ser 21 el 2021) per ofegament a les platges catalanes, la gran majoria homes de nacionalitat espanyola i de més de 70 anys. A més, va haver-hi 13 ofegaments mortals en piscines (el 2021 hi va haver 8 persones mortes en piscines).
Protecció Civil fa una crida a la gent gran a prendre especialment precaucions a les platges i respecte a les piscines demana als adults responsables de menors que en tinguin especial cura i vigilància per evitar accidents i ofegaments.
Pel que fa a les platges, la majoria d’ofegaments mortals de l’estiu passat van ser en platges de la Costa Brava (11); seguit de 8 a les comarques de Tarragona; 5 a Barcelona i 1 a les Terres de l’Ebre. Pel que fa al sexe, 21 eren homes i només 4 dones. Un 76% tenien 60 anys o més (19 persones) i una era menor d’edat (15 anys). A més, el 44% de les persones ofegades (11) eren estrangeres (4 amb nacionalitat francesa i 3 romanesa).
Més de la meitat d’ofegaments mortals (13) es van produir mentre hi havia servei de vigilància i onejava la bandera verda; 4 amb vigilància i bandera groga; 3 durant el canvi de bandera groga a vermella; 3 en platges no vigilades; i 2 sense servei de vigilància en el moment de l’incident. La majoria d’ofegaments mortals es van produir el mes d’agost (11); seguit del juliol amb 8; el juny amb 5 i el setembre 1.
Pel que fa als anys previs, l’estiu de 2021 hi va haver-hi 21 ofegaments mortals, el 2020 van ser 24 ofegaments mortals; 29 el 2019, 18 el 2018 i 22 el 2017.
Enguany, en la campanya de seguiment que fa Protecció Civil de la Generalitat (del 15 de juny al 15 de setembre) ja s’han produït tres ofegaments mortals. El primer va ser dissabte 17 a la platja de Les Lloses de Cambrils, on va morir una dona alemanya de 74 anys; el segon va ser la tarda del dia 23, quan un home espanyol de 83 anys va morir a la platja de Riells a L’Escala; i el tercer aquesta tarda mateix en una platja de Creixell on ha mort un home espanyol de 80 anys.
Pel que fa a les piscines, tant d’ús privat com públic, l’estiu del 2022 van morir 13 persones i més d’una trentena van resultar ferides menys greus, greus o crítiques (35). Deu de les persones ofegades mortals ho van ser en piscines particulars i 3 en piscines públiques. Les 10 persones ofegades en piscines particulars eren majors d’edat, mentre que 2 de les 3 en piscines públiques van ser menors. Cal, en el cas dels menors, mantenir una especial vigilància quan es troben a les piscines.
Telèfon 112
El telèfon d’emergències 112 va rebre l’estiu passat un total de 2.739 trucades per 1.865 incidències relacionades amb la campanya de platges. El 56,77% de les trucades (1.555) van ser per demanar assistència sanitària al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
Sensibilització
Protecció Civil de la Generalitat disposa de tres models de cartells i altres materials divulgatius, tots ells descarregables des dels webs: https://interior.gencat.cat/platges i https://interior.gencat.cat/banyinterior. Són cartells amb consells per a les platges, les piscine si també en el bany en rius, pantans i estanys.
Enguany s’ha fet una apartat específic amb consells per a gent gran al web https://interior.gencat.cat/gentgran amb consells per gaudir d’un bany segur, reforçant la importància de banyar-se en platges vigilades i a prop del lloc de socors.
Any rere any, molts ofegaments a platges, especialment de gent gran, no són per mala mar (bandera vermella) sinó per trobar-se malament i banyar-se. Per tant, cal evitar banyar-se si no ens trobem bé. Hem d’avisar el socorrista i no oblidar hidratar-nos bevent aigua sovint.
Respecte al bany en rius, pantans i estanys, la principal recomanació és evitar banyar-se en zones no habilitades especialment per al bany on hi ha molts riscos per corrents i similars.
A més, ja torna a estar operatiu, un altre any, el dispositiu de coordinació al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, del que formen part Protecció Civil de la Generalitat i SEM de forma presencial, i que està en contacte continu amb tots els operadors de socorrisme i cossos d’emergències i seguretat.
Igualment, Protecció Civil de la Generalitat torna a posar en actiu, per aquesta campanya de seguretat en el bany 2023, la pàgina web del visor de platges http://interior.gencat.cat/platges.visor amb informació en línia i temps real de quines platges estan vigilades, la bandera que oneja en cada moment en aquestes, si hi ha meduses, quin tipus i perillositat, i serveis disponibles (dutxes, banys, tipus de sorra, pendent d’entrada, activitats esportives, recursos de lleure, pàrquings, etc.). Cal recordar que el servei de vigilància i socorrisme a les platges és una competència municipal.
El visor de platges ofereix un servei de previsió de presència de meduses a cada municipi. En cas que n’hi hagi, clicant sobre la icona amb la silueta d’una medusa, es pot obtenir tota la informació sobre el tipus de medusa de què es tracta, quines característiques té i com actuar si hi tenim contacte. El disseny gràfic i el desenvolupament han anat a càrrec de l’equip del Gabinet Tècnic del Departament d’Interior.
Consells de seguretat a la platja
- Segueix sempre les indicacions del personal socorrista i de les autoritats locals.
- No sobrevaloris les teves aptituds per nedar: sigues conscient dels perills.
- No et banyis si et trobes malament o tens cansament. Si ets dins l’aigua i et trobes malament o notes símptomes estranys, surt ràpidament.
- No entris a l’aigua bruscament; la immersió s’ha de fer gradualment, sobretot si l’aigua està freda i has estat al sol molt temps o si has fet un esforç físic intens. Remulla’t primer les extremitats i després entra a l’aigua a poc a poc.
- Si practiques algun tipus d’esport nàutic, utilitza els canals d’entrada i sortida del lloc base. No envaeixis la zona de banyistes. A les platges on no hi hagi abalisament, allunya’t uns 200 metres de la costa.
- No practiquis esports nàutics en solitari i, en tot cas, avisa familiars o amistats sobre el lloc on et dirigeixes i l’hora que tens previst tornar.
- Si vas a una cala o platja no vigilada, comprova que a la zona hi ha cobertura de telèfon 112 per si tens alguna emergència.
Consells de seguretat a piscines i bany en aigües interiors
- A la piscina, fes atenció als senyals de seguretat de la piscina pel que fa a l’ús de trampolins, palanques o tobogans, així com als que fan referència a la fondària.
- No utilitzis cap tipus de material (pilotes, objectes inflables, etc.) que pugui suposar un risc per als usuaris.
- En rius, estanys i pantans, assegura’t primer que estigui permès banyar-s’hi i siguin llocs habilitats per fer-ho.
- Fixa’t si hi ha cap cartell que adverteixi d’algun perill; fes cas de les senyalitzacions i de les indicacions dels socorristes i de les autoritats locals.
- Intenta sempre anar amb companyia o informa familiars o amics d’on aniràs.
- Comprova que a la zona hi ha cobertura de telèfon per si tens alguna emergència i cal avisar el 112.
Trobareu tots els consells al web interior.gencat.cat/banyinterior i interior.gencat.cat/platges
Dispositiu diari
Durant tota la campanya de platges, des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat es fa seguiment de les incidències i la seva evolució de manera coordinada amb els municipis que gestionen la seguretat a les platges i amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Enguany, personal del SEM torna a estar present al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya.