“Cal preservar i reforçar els hàbits horaris saludables” adoptats a causa de la pandèmia

En un comunicat conjunt, l’Oficina i el Consell Assessor per a la Reforma horària destaquen el teletreball com el punt essencial dels canvis en l’organització horària; però reclamen que “estigui ben dissenyat”

“La pandèmia ens ha empès cap a uns hàbits horaris més saludables, cal preservar-los i reforçar-los”, aquesta és la demanda de l’Oficina per a la Reforma Horària i el Consell Assessor per a la Reforma Horària.

En el comunicat que van fer púbic ahir a la tarda, tots dos ens van coincidir en destacar que les mesures adoptades per les administracions públiques s’han de veure com “una oportunitat per avançar en la distribució dels nostres usos del temps i reforçar una activitat social rutinària, cada cop més matutina”, per adaptar-los i equiparar-los als horaris dels altres països europeus “per millorar la qualitat de vida de tots els catalans”.

Les actuals circumstàncies han demostrat que és possible modificar els horaris i adaptar-se. Però, des de l’Oficina per a la Reforma Horària i el Conseller Assessor per a la Reforma Horària van reclamar “abordar de manera més sistemàtica l’avançament dels horaris laborals perquè hi ha sectors importants de la societat que encara fan horaris llargs i tardans”.

La incorporació del teletreball, cada cop més generalitzada, també ha permès començar a fer un canvi en els sistemes d’organització horària. Però, també cal incorporar aquesta nova eina d’una forma coherent i ordenada. És a dir, posar en marxa fórmules combinades com el teletreball combinat amb la presencialitat; la necessària desconnexió tecnològica o el treball per objectius. Per això, des de L’ORH i el CARH van insistir que “el teletreball no és pas un privilegi; sinó una forma d’organització del temps laboral, i educatiu, que ha d’estar ben dissenyada per evitar inconvenients”, com la bretxa digital i, en particular, la de les dones.  En aquest punt, van destacar que “la implantació indiscriminada i precipitada del teletreball, com ha estat en els darrers mesos, ha conduït a discriminacions importants, com és el cas de les dones, les principals cuidadores durant la Covid-19, amb majors dificultats per conciliar la vida personal i laboral, amb excés d’hores treballades i amb menys accés al món digital”.

Aquesta crisi sanitària, econòmica i social provocada per la Covid ha posat sobre la taula dels catalans i de les catalanes l’oportunitat d’adquirir uns hàbits personals, laborals i socials més saludables.

Exit mobile version