Cala Jóncols, primer hotel de la Costa Brava que obté el certificat internacional de turisme sostenible Biosphere

El diari digital de la Vila de Roses
Cala Jóncols
Imatge de l'acte celebrat aquest matí a l'Hotel Cala Jóncols

La certificació acredita el compromís de l’Hotel Cala Jóncols amb la cura del medi ambient i avala la seva aposta de millora continua en l’àmbit de la sostenibilitat, cultural i social

L’Hotel Cala Jóncols ha obtingut el certificat de turisme sostenible Biosphere  i es converteix en el primer hotel de la Costa Brava en aconseguir aquesta acreditació que és la de major reconeixement internacional. És un certificat voluntari de sostenibilitat que concedeix l’Institut de Turisme Responsable (ITR), un organisme independent que promou accions i programes de desenvolupament sostenible a la indústria turística.

L’obtenció de la certificació avala l’aposta del grup de Roses per la  sostenibilitat, acreditant que treballa de forma continua per a la reducció dels seus impactes negatius i per maximitzar els impactes positius derivats de las seva activitat. Per aconseguir-lo, Cala Jóncols, situat al Parc Natural del Cap de Creus, ha hagut d’evidenciar el seu compromís amb la conservació i la millora del patrimoni natural i cultural, el desenvolupament econòmic i social de la destinació, la conservació ambiental i la satisfacció dels clients, i elaborar un pla d’acció que haurà de ser revisat periòdicament.

En l’acte de lliurament del certificat ha participat l’alcaldessa de Roses i presidenta de la Junta Rectora del Parc Natural del Cap de Creus, Montse Mindan; el director general de Ports i Transports, Joan Pere Gómez; el diputat de la Diputació de Girona i vicepresident 2on del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jordi Masquef; i Anna Carbonell, consultora de sostenibilitat CEO d’Honu project i col·laboradora de Biosphere.

Montse Mindan ha subratllat que Cala Jóncols és un exemple a seguir en “l’evolució cap a la sostenibilitat i cap a l’excel·lència turística”, mentre que Joan Pere Gómez ha destacat que “el medi ambient no ha de ser una moda, és el futur i, per tant, des del Govern ens ho hem de prendre com una prioritat”.
Per la seva banda, Jordi Masquef ha manifestat que amb l’acreditació el grup de Roses “esdevé pioner a la Costa Brava en l’aposta per la sostenibilitat i la qualitat”.

A l’acte també hi ha assistit el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad.. 

Residu zero

L’hotel, que funciona des del 1955 i que compta amb un restaurant, una petita vinya i dos centres de submarinisme a Roses, ha impulsat un sistema innovador de gestió de residus amb tecnologia puntera per aconseguir tancar el cercle i convertir-se en un hotel amb Residu Zero.

Els propietaris del grup, Michael i Juanma Gómez, afirmen que “la iniciativa ens permet garantir la valorització de la pràctica totalitat dels residus  que es generen a l’establiment, mitjançant la tecnologia més avançada, a la vegada que contribueix a impulsar la sostenibilitat a través de l’anomenada economia circular”.

Així, disposen d’una compostadora amb tecnologia puntera  que permet tractar in situ el residus orgànics que es generen al restaurant i transformar-los en adob de gran qualitat per a la vinya, l’hort i el jardí;  de manera que retornen a la terra i tanquen un cercle; seleccionen i compacten paper, cartró, plàstic i vidre, i amb la reducció del volum dels envasos disminueix un 80% la freqüència de retirada i, per tant, es redueix un 80% les emissions de CO2 al medi ambient.  També disposen d’una depuradora pròpia que permet reaprofitar les aigües residuals, i l’aigua que es consumeix a l’establiment prové del pou i és purificada a través d’un sistema d’osmosi altament eficient. S’ha eliminat el plàstic dels envasos d’aigua i s’han substituït per ampolles de vidre reutilitzables; l’hotel es neteja amb aigua hidrolitzada que és respectuosa amb l’entorn i molt eficaç per l’eliminació de bactèries i virus ; i la roba es renta amb ozó en el propi establiment, un mètode que permet rentar amb aigua freda, el que li representa un estalvi del 30% d’aigua i del 50% de detergent.

El motor de la barca està insonoritzat i aïllat físicament per tal de generar menys impacte acústic; promouen la preservació del medi marí (tres professionals de Cala Jóncols són guies acreditats del Parc Natural del Cap de Creus); han introduït un ramat de xais que neteja el sotabosc de l’entorn; el reg del jardí es fa amb l’aprofitament de l’aigua, un cop s’han tractat les aigües residuals, i no hi  apliquen adobs artificials i s’han fet servir plantes adaptades al clima mediterrani; i totes les llums són led i els equipaments tenen un baix consum energètic.

En l’àmbit social el grup promou, entre d’altres, una dieta saludable i el consum de productes de km0. Cala Jóncols disposa del segell MedDiet que acredita que el restaurant ofereix una autèntica carta  mediterrània, i del segell Gastronomia d’Origen que identifica els restaurants que utilitzen productes locals a la seva cuina de manera que potencien l’economia local.  A més, l’hotel demana als seus proveïdors que col.laborin en la millora de la sostenibilitat.

I en l’àmbit cultural, promouen exposicions de pintors i artistes locals.

Per altra banda, disposen d’una política de Turisme Responsable i un decàleg del turista responsable i en fan difusió a través dels seus canals de comunicació.