Campanya a Roses de retirada de residus de grans dimensions de les praderies de posidònia

Projecte Libera
Residus de grans dimensions al fons marí

Els treballs es realitzaran al llarg de tot el mes de maig a la Vila de Roses i també al municipi de Llançà, i està previst actuar en zones de camps de fanerògames, com la posidònia

L’entitat Submon inicia avui una campanya, que s’allargarà tot aquest mes de maig, de retirada de residus de grans dimensions a la Vila de Roses i el municipi de Llançà dins del Projecte Libera, destinat a alliberar espais naturals de residus abandonats, per tant està previst actuar en zones de camps de fanerògames, com la posidònia.

L’objectiu és localitzar i extreure residus de grans dimensions que estiguin impactant en les praderies de farenògames marines de la zona. Les actuacions s’inicien amb una primera localització dels residus que es durà a terme aquesta mateixa setmana i en la valoració de l’impacte de l’extracció en funció de la seva integració en les praderies. Un cop ubicats i analitzada la millor acció a desenvolupar, es retiraran aquells residus que es consideri oportú.

La campanya finalitzarà amb accions de divulgació i conscienciació en ambdues localitats sobre la importància que tenen les fanerògames marines, amb l’objectiu de prevenir l’acumulació d’aquest tipus de residus en el futur (més relacionats amb el fondeig d’embarcacions i amb certes activitats marítimes).

És important recordar que les fanerògames marines, entre les quals es troba la posidònia, desenvolupen un paper ecològic fonamental en el medi marí, essent espècies generadores d’hàbitats dels quals depenen una gran quantitat d’espècies marines. També són grans productores d’oxigen i captadores de diòxid de carboni i estan protegides a nivell autonòmic, estatal i europeu.

El Projecte Libera, amb el qual Submon col·labora des de l’any 2019, està impulsat per SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes. Des de la seva posada en marxa, el projecte ha movilitzat 72.000 voluntaris i ha col·laborat amb més de 1100 organitzacions i col·lectius. 

Més informació a proyectolibera.org