Campanya de l’ATA per conscienciar els turistes de com els afectarà la nova regulació  del Govern sobre els HUT

Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona
Els flyers que ha repartit l'Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona per informar als usuaris dels HUT

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA) ha  dissenyat diferents flyers amb informació sobre la problemàtica i els ha distribuït entre els seus associats perquè els puguin entregar als usuaris dels Habitatges d’Ús Turístic (HUT)

Coincidint amb l’inici de les vacances de Setmana Santa l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) ha iniciat una campanya adreçada als turistes per conscienciar-los de com els afectarà la nova regulació del Govern sobre els habitatges d’ús turístic (HUT) que va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 20 de desembre. Amb aquesta iniciativa es vol que els usuaris d’HUT coneguin de primera mà la problemàtica que afecta el sector arran del Decret Llei de mesures urgents sobre el règim urbanístic dels  habitatges d’ús turístic, i que sàpiguen que la tipologia d’allotjament que ells han escollit, perquè és la que més els hi agrada, està en joc; i també les seves vacances ja que  la nova regulació podria eliminar un nombre important d’HUT.

S’han dissenyat diferents flyers, en català i castellà,  i s’han distribuït entre els associats de l’ATA perquè els puguin entregar als usuaris dels HUT, i també perquè els difonguin a través dels seus canals de comunicació. Els cartells contenen un codi QR a través del qual el turista pot tenir accés al document que hi ha al web de l’Associació amb tota la informació sobre l’impacte del Decret Llei en el sector, sobre com afecta al visitant la nova regulació, les accions endegades per la patronal dels apartaments turístics contra la mesura i el posicionament dels partits polítics davant la nova regulació, entre d’altres.

En el document que es posa a l’abast dels visitants, l’ATA explica que vol que les famílies, les parelles i els esportistes segueixin allotjant-se en els seus apartaments i cases de vacances perquè és l’opció que ells han escollit any rere any. Per aquest motiu, assegura l’ATA, està lluitant i seguirà lluitant perquè es mantingui aquesta tipologia d’allotjament que compta amb una gran demanda i perquè els turistes que escullen les comarques de Girona no es vegin obligats a marxar a una altra destinació. L’Associació destaca que els usuaris d’habitatges d’ús turístic escullen precisament els HUT per les seves característiques: perquè disposen d’un espai ampli i còmode, perquè els permet gaudir dels productes de proximitat per fer els àpats i perquè confien en els professionals que hi ha al darrera .

A banda de conscienciar als visitants de la problemàtica, l’ATA també fa una crida  perquè  participin en la recollida de firmes que s’ha iniciat a favor dels HUT i en la campanya de crowfunding que el sector ha posat en marxa per finançar les accions que s’estan duent a terme contra la decisió del Govern.

Girona, la més afectada per la nova regulació

En el document que es vol fer arribar als turistes l’ATA alerta que la demarcació de Girona és la més afectada per la nova i dràstica regulació del Govern, amb 66 municipis,  ja que suposa l’eliminació del 40% de l’oferta d’HUT reglats (17.326 unitats) en un període de cinc anys. A més, s’adverteix que hi ha municipis turístics que veuran desaparèixer més de 2.000 HUT, i que en algun cas es tracta de poblacions on pràcticament no hi ha cap altre allotjament turístic que no siguin apartaments.

A les comarques de Girona, segons consta en el document de l’Associació, el 74’5 % dels HUT gestionats són segones residències queno resoldran el problema de l’accés a l’habitatge -que segons el Govern motiva el Decret Llei-,  donat que els propietaris en seguiran fent ús durant les seves vacances.  A més, l’ATA assegura que  les característiques específiques dels habitatges d’ús turístic fan que sigui l’opció més triada pel públic familiar (un 75,9% dels seus usuaris són famílies o parelles), que busca un allotjament que els permeti gaudir de les seves vacances amb comoditat i adaptat a les seves necessitats. Aquest públic, diu el document, es veurà directament afectat per les noves regulacions.

L’Associació manté que el sector, donant compliment al Decret Llei i  sense cap seguretat jurídica de poder renovar les llicències, no pot garantir la feina als seus equips més enllà de cinc anys i que, per tant, es perdrien 5.000 llocs de treball, assegura.

Per altra banda, en el document l’entitat recorda que la mesura també repercutirà en els comptes de resultats de restaurants, supermercats i empreses d’activitats, la qual cosa significa que un ampli sector de la indústria turística està en situació d’incertesa i desemparament, tot i complir la normativa actual.

L’ATA explica també que des que va tenir coneixement de la nova regulació està lluitant per evitar la desaparició d’un sector que aporta una gran capil·laritat i dinamisme al sector dels allotjaments turístics i genera riquesa i activitat a les economies locals. I recorda que es reclama que  s’iniciï un procés de regulació prèvia anàlisi, així com un diagnòstic profund de la situació, perquè abans de regular i establir mesures restrictives cal, en un exercici de responsabilitat política i transparència, crear una comissió integrada per les diferents administracions, els sectors afectats i experts en la matèria, a fi de disposar d’una diagnosi rigorosa de la situació.

Finalment , l’entitat informa del posicionament dels partits polítics davant la nova regulació, detalla  les accions que s’han iniciat per assegurar la continuïtat dels HUT i fa una crida a la implicació de tots per aconseguir els recursos necessaris per assolir els objectius proposats de conscienciar les comunitats locals i els usuaris sobre l’impacte positiu de l’activitat del sector; seguir creant xarxa de suport i defensa del sector davant dels representants polítics i socials; i per tirar endavant defenses individuals i col·lectives davant de normatives i altres mesures.