Campanya impulsada per la Taula Comarcal d’Infància, Adolescència i Famílies de l’Alt Empordà
L’any 2021 es va iniciar el procés de creació de la Taula d’Infància, Adolescència i Famílies de l’Alt Empordà (TIAF Alt Empordà), amb la constitució d’un grup impulsor format per la Fundació Salut Empordà i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Des de llavors, aquest espai ha estat clau per generar eines com el mapa de recursos comarcals, la revisió dels protocols d’intervenció i, especialment, la Diagnosi d’Infància i Adolescència de l’Alt Empordà, que ha permès detectar necessitats i orientar polítiques específiques.
Precisament, les conclusions d’aquesta diagnosi van evidenciar la necessitat de reforçar la prevenció i sensibilització entorn als embarassos de risc, especialment en etapes d’adolescència, atesa la vulnerabilitat social, educativa i sanitària d’una part de la població jove de la comarca. Entre els factors detectats destaquen el risc de desinformació sobre salut sexual i reproductiva, dificultats d’accés a recursos i el pes de determinants socials que afecten el benestar emocional i físic de les joves gestants.
Segons dades de la Fundació Salut Empordà, en els darrers cinc anys s’han registrat un total de 105 embarassos en noies d’entre 13 i 19 anys: 32 casos l’any 2020, 18 el 2021, 20 el 2022, 17 el 2023 i 18 el 2024. Aquestes xifres evidencien una presència sostinguda d’embarassos adolescents al territori i reforcen la necessitat d’actuar des de la prevenció.
És en aquest context que, en el marc de la Comissió de Prevenció dels Embarassos de Risc, i gràcies al treball coordinat dels diversos agents que integren la Taula, s’ha impulsat una campanya informativa per promoure un vincle saludable durant l’embaràs i la lactància. Aquesta iniciativa s’ha concretat en la creació d’un fulletó informatiu en dos idiomes, il·lustrat per l’artista empordanesa Wäwä, que ofereix consells i bones pràctiques per al benestar físic i emocional de les dones i dels nadons.
Els tríptics es distribueixen no només als centres hospitalaris i d’atenció primària, sinó a tots els agents implicats en la Taula els reparteixen activament en espais educatius, socials, comunitaris i de salut de la comarca, per tal de garantir-ne l’accessibilitat i l’impacte.
La Taula d’Infància, Adolescència i Famílies de l’Alt Empordà continua treballant per posar al centre les polítiques d’infància i adolescència, a través de comissions específiques sobre altres temàtiques d’àmbit social com la prevenció de conductes addictives o l’ús responsable de les pantalles.