Programa Reallotgem

El ‘cant de taverna’ protagonista a Roses durant la cloenda del Voluntariat per la llengua

Oficina de Català de Roses
Moment de la festa de cloenda dels cursos de català i el Voluntariat per la llengua celebrada al CAR Jove de Roses

La festa de cloenda dels cursos de català i del Voluntariat per la llengua homenatja el ‘cant de taverna’

Oficina de Català de Roses
Moment de la festa de cloenda dels cursos de català i el Voluntariat per la llengua celebrada al CAR Jove de Roses

Amb motiu d’una de les commemoracions oficials d’aquest 2015, el reconeixement de la cultura tradicional catalana, l’Oficina de Català de Roses va aprofitar l’acte de cloenda dels cursos de català i del programa Voluntariat per la llengua celebrat el passat dijous al vespre al CAR de Roses per retre homenatge al cant de taverna.
El ‘cant de taverna’ és un element de la cultura popular i tradicional que forma part d’una història que també és la nostra. Amb motiu d’aquest reconeixement, el grup Xalem, formació que ha recuperat una forma de comunicació, de divertiment i d’entreteniment indispensable fa anys per als pescadors, tapers, ferroviaris, carreters, etc., havia d’oferir una vetllada de cant de taverna en directe. Tot i que un imprevist va impossibilitar l’actuació, el grup va acostar els assistents als tradicionals sons mariners a través la gravació de deu cançons de taverna, de temàtica diversa i en català, entre les quals hi havia “Barquejant”, “El meu secret”, “Barca xica”… El so d’aquestes cançons va amenitzar l’acte.
Elements de la cultura popular catalana i de la cultura culinària d’arreu del món es van fondre durant l’acte, on al compàs de les cançons de taverna, els assistents van gaudir de la tradicional degustació de menjars del món, que va permetre tastar plats d’arreu elaborats pels mateixos alumnes i per les parelles lingüístiques. Com cada any, l’experiència va esdevenir una sorpresa per al paladar amb menges realment delicioses i sabors ben contundents.
Iniciatives d’aquest tipus, a més d’enriquir culturalment les persones que participen en l’acte, pretenen consolidar la idea que el català és, i ha de ser, la llengua d’acollida. Així mateix, també es vol incentivar que persones autòctones i persones nouvingudes comparteixin experiències a fi de fomentar la cohesió social.