Roses Cultura

Cap de setmana ventós i amb neu abundant al Pirineu

El pas d’un sistema frontal divendres a la nit portarà neu a tot el Pirineu durant el cap de setmana, sobretot al vessant nord

mapa_2_febrerEl Servei Meteorològic de Catalunya informa del pas d’un sistema frontal entre la nit de divendres 1 de febrer i el matí de dissabte 2, que donarà pas a l’entrada del vent del nord fort i a nevades que afectaran a tot el Pirineu. A més, amb l’entrada d’aire fred la temperatura davallarà arreu del país de manera notable.

El vent de component nord es reforçarà durant la matinada de dissabte i bufarà fort amb cops molt forts, sobretot durant les hores centrals del dia. Les ratxes més fortes de vent s’enregistraran a les zones de muntanya, sobretot a cotes altes del Pirineu, i als dos extrems del litoral i del Prelitoral. En aquests sectors es podran superar ratxes de més de 90 km/h. A partir de dissabte al vespre i al llarg de diumenge el vent tendirà a afluixar progressivament. A més, la situació marítima a la costa Brava es veurà força alterada entre dissabte al vespre i diumenge.

Pel que fa a les precipitacions, se n’esperen al terç nord del país a partir de la nit de divendres i fins la matinada de diumenge. Les més abundants s’enregistraran al vessant nord del Pirineu. La cota de neu baixarà fins els 400 metres. Al Pirineu s’esperen gruixos de neu de fins a 5 cm per sobre dels 600 metres i de més de 10 cm per sobre dels 900 metres d’altura. Al vessant nord del Pirineu les acumulacions de neu poden superar els 30 cm per sobre dels 900 metres, i els 50 cm per sobre dels 1400 metres. La combinació de la neu i el fort vent donarà lloc al fenomen del torb.

Les temperatures davallaran entre moderadament i acusada arreu del país, i tocaran fons la nit de dissabte a diumenge, quan hi haurà glaçades generalitzades a l’interior. El descens més destacable serà al terç nord de Catalunya, on les temperatures mínimes podran baixar entre 6 i 10 ºC la matinada de diumenge, amb glaçades fortes en aquest sector.

Amb aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per neu i per vent.

Més informació a www.meteo.cat o a les xarxes socials facebook.com/meteocat o @meteocat