El CAP de Roses commemora el Dia Mundial de la Diabetis conscienciant a la població sobre la malaltia

Dia Mundial de la Diabetis

Georgina Pujol controlant el nivell de glucosa en sang a una dona de Roses

L’Àrea Bàsica de Salut de Roses va incidir durant la celebració ahir, 14 de desembre, del Dia Mundial de la Diabetis de la importància de la prevenció adoptant estils de vida saludables

Dia Mundial de la Diabetis
Georgina Pujol controlant el nivell de glucosa en sang a una dona de Roses

Per commemorar el Dia Mundial de la Diabetis, que es va celebrar ahir, 14 de desembre, l’Àrea Bàsica de Salut de Roses va portar a terme una jornada de conscienciació sobre la malaltia “per a que aprenguin a prevenir la diabetis perquè des de l’Atenció Primària creiem que el més important, ara mateix, és fer prevenció i sobretot, en el cas de la diabetis, perquè un cop la pateixes no es pot desfer d’ella perquè és crònica”, va afirmar Georgina Pujol, referent de la Diabetis al CAP de Roses.

Pujol va explicar que “els pilar bàsics per prevenir una diabetis o en el cas que la pateixes és fer exercici caminant durant 20 minuts tres dies a la setmana com a mínim, i portar una dieta equilibrada menjant cinc cops al dia incorporant fruites i verdures del temps i beure un litre i mig d’aigua al dia”.

La Diabetis és una de les malalties amb més mortalitat, i la societat no és conscient, ja que segons diu Georgina Pujol “cada vegada hi ha més població que pateix obesitat, la qual es marca per tenir un índex de massa corporal per sobre de 30, i cada cop més se supera aquest índex, sent el primer factor de risc, juntament amb el sedentarisme, per patir una diabetis”.

Tots els usuaris del CAP que van passar ahir per les seves instal·lacions van poder veure el cartell que donava comptes de la commemoració Dia Mundial de la Diabetis, així com unes frases penjades pel recinte, com “No necessito sucre per viure una vida dolça”, “Apunta’t a la vida sana”, “Protegeix el teu futur” o “Mou-te!”. Missatges destinats a conscienciar als vilatans rosincs de la importància de prevenir una diabetis en particular, i qualsevol malaltia en general, perquè amb una dieta equilibrada i fer una mica d’exercici es podem estalviar molts de problemes de salut.

A Catalunya, s’estima que hi ha 600.000 persones amb diabetis. Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2016, la diabetis afecta al 8,1% de la població de 15 i més anys (8% homes i 8,2% dones). La diabetis augmenta amb l’edat en tots dos sexes, passant de 1,5% de prevalença en el grup d’edat de 15 a 44 anys al 22,3% en la població de 65 i més anys.

La diabetis presenta unes clares característiques socials. Les persones amb nivell d’estudis primaris o sense estudis tenen més del doble de probabilitat de patir diabetis respecte la població amb estudis universitaris, tant en homes com en dones. Un 65% de les persones que declaren ser diabètiques són a més hipertenses. El 49,4% presenten excés de pes i un 13% són fumadores.