Cinema a la Fresca

El CAP de Roses estrena un nou quiròfan per a intervencions quirúrgiques menors gràcies a la donació de GiRotary

Unitat de Cirurgia Menor i Crioteràpia del CAP de Roses
El doctor Espinet amb els representants del GiRotary i l'alcaladessa de Roses, Montse Mindan, a la nova Unitat de Cirurgia Menor i Crioteràpia del CAP de Roses

El centre de salut de Roses té assignada una població assignada de quasi 33.000 persones i cada any es realitzen unes 300 intervencions quirúrgiques menors i unes 750 sessions de crioteràpia

Unitat de Cirurgia Menor i Crioteràpia del CAP de Roses
L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el doctor Espinet i representants de GiRotary a la nova Unitat de Cirurgia Menor i Crioteràpia del CAP de Roses

El Centre d’Atenció Primària de Roses va presentar ahir dissabte la Unitat de Cirurgia Menor i Crioteràpia. Unitat que l’ABS ja va incorporar a la seva carta de serveis l’any 2005, quan es van formar dos professionals de l’equip, la doctora Ana Molina i el doctor Santiago Artuaga, per dur a terme aquest servei i millorar així l’atenció a la ciutadania de l’Àrea Bàsica de Salut.
Des d’aleshores al CAP Roses es realitzen cada any unes 300 intervencions de cirurgia menor i unes 750 sessions de crioteràpia, “i amb aquest quiròfan perfectament equipat aconseguirem millorar molt més el servei que donem als ciutadans, evitant que aquests no s’hagin de desplaçar a Figueres per ser intervinguts quirúrgicament en operacions petites”, va afirmar Manel Espinet, director mèdic de l’Àrea Bàsica de Roses, el qual va remarcar que “a part d’augmentar la qualitat del servei envers els pacients i del treball dels nostres professionals que ho faran en millors condicions , augmentarà el nombre d’intervencions quirúrgiques menors al Centre d’Atenció Primària de Roses, i tot això”, va cloure el doctor Espinet, “gràcies a la col·laboració del Clubs Rotary de Girona”.

Gràcies a l’aportació econòmica de prop de 10.000 euros que ha fet GiRotary, agrupació dels Clubs Rotary de les comarques gironines, el CAP ha renovat tot l’equipament de cirurgia menor i crioteràpia amb elements com ara: llitera, làmpada, equip de crioteràpia, desfibril·lador, carretó d’aturada cardíaca, entre d’altres estris mèdics.

Una Unitat de Cirurgia Menor i Crioteràpia per la qual el president del Club Rotary Roses-Empuriabrava va mostrar-se “molt content i satisfet de veure-la  en marxa, ja que és un projecte emmarcat dins el que hem anomenat ‘Primera edició del GiRotary’, i que és més que un projecte, és un compromís de tots els clubs Rotary de Girona, que ha començat a caminar aquí a Roses, i que neix amb la voluntat que cada any un club de la província organitzi un projecte solidari”.

La cirurgia menor és una de les competències abordables des dels Centres d’Atenció Primària, CAP, i aporta molts beneficis, tant per als pacients com per als professionals i el centre mateix, atès que millora l’accessibilitat dels pacients al sistema perquè evita la llista d’espera de l’hospital de referència, es fan menys tràmits burocràtics, l’usuari guanya en satisfacció i, per tot això, el centre millora el seu prestigi.
A més, és un valor pel que fa a la sostenibilitat ja que, pel fet d’evitar la derivació a l’especialista, aquest pot destinar el temps a casos més específics del seu àmbit.

Per tot això, el regidor de Benestar Social, Marc Danès, va assenyalar que “l’únic que podem fer és donar les gràcies i felicitar al Club Rotary Roses-Empuriabrava i a tots el de la demarcació de Girona que conformen el GiRotary per haver aquesta donació al CAP de Roses i agrair-les també la col·laboració al llarg dels anys d’aquest Club amb el nostre municipi”. Una ajuda desinteressada del Rotary que va equipar, per exemple, amb material informàtic als instituts de Roses, va recordar Danès, o quan fa dos anys va donar un  vehicle adaptat valorar en 30.000 euros a FADIR.

L’Equip d’Atenció Primària de  Roses està format per una vuitantena de professionals que es fan càrrec de l’atenció sanitària de la seva àrea bàsica de salut, que inclou els municipis de Roses, Castelló d’Empúries, Empuriabrava, Cadaqués, Pau i Palau-saverdera, una població assignada de quasi 33.000 persones.

L’EAP Roses va obtenir molt bons resultats en el procés d’acreditació de qualitat dels centres que impulsa el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, en concret va obtenir una puntuació de 95,1 sobre 100. Les acreditacions de qualitat es basen en l’avaluació integral de la gestió, els serveis i els resultats dels centres, i en la identificació dels punts crítics i de les oportunitats de millora de cadascun dels equips analitzats.

Els estàndards que s’avaluen dins d’aquest procés han estat consensuats per un equip d’experts del Departament de Salut i s’orienten a la realitat catalana, amb l’objectiu de garantir un nivell homogeni de qualitat assistencial als ciutadans, amb independència del centre en què es presti el servei, sense oblidar l’eficiència en l’ús dels recursos sanitaris. Un dels eixos clau del sistema d’acreditació és establir un nivell de competència de les institucions sanitàries, per tal de garantir un alt nivell qualitatiu i així generar confiança a la ciutadania.

Activitat de l’EAP Roses (segons memòria 2015):

Visites en dies laborables

Amb medicina de família 110.849
Amb infermeria   91.059
Amb pediatria   21.728
Amb odontologia     5.844

PCIR

Cirurgia menor        289 (2014)
Crioteràpia        747 (2014)

Atenció continuada

PAC Roses   19.785
PAC Cadaqués     2.512