Programa Reallotgem

‘La Carmeta i el moll’, documental sobre la vida dels pescadors de Roses a través del testimoni de la Carmeta

El documental, realitzat per la rosinca Maria Velasco, es projectarà demà a la tarda a la Casa del Mar

La Carmeta i el mollMaria Velasco, fotògrafa rosinca s’ha endinsat en el món audiovisual per crear un documental sota el títol ‘La Carmeta i el moll’ en homenatge a Carmen Barberà Margalef, coneguda per tothom com la Carmeta del Moll.

Un documental que es projectarà demà diumenge, 30 d’abril, a les 19:30 hores a la Casa del Mar, i en el que la seva autora ha volgut plasmar en paraules de la Carmeta, “una època en la que el passeig marítim de Roses era ple de dones arreglant les xarxes, on la protagonista recorda, també, una badia plena de peix, en la que els pescadors es desplaçaven a rems”.

La Carmeta és l’última remendadora dels pescadors de Roses, ja que les donen ja no remenden les xarxes, són els mateixos pescadors qui les arrangen, “i això significa el fi d’una etapa he volgut testimoniar-ho amb aquest documental”, ha afirmat la Maria Velasco.

Ja fa molt de temps que Velasco porta a terme un treball de documentació del món del pesca “per tal de preservar la memòria històrica del poble” i el fruit d’aquest treball el va permetre poder publicar, ara fa 10 anys, el llibre “Diàlegs amb el mar”.

I ara, en aquest nou treball, en format audiovisual, la Maria, fa un recorregut en la historia de la pesca a Roses, a través de la Carmeta, que testimonia l’enyorança d’un poble que ha canviat molt. Així, en el documental, la seva protagonista parla d’una nena que va començar a remendar tot just l’endemà de fer la comunió amb l’edat de 10 anys.

En definitiva, a través de l’última remendadora del moll rosinc, es fa un repàs en la historia de la pesca a Roses.

El documental, a part de projectar-se demà a la Casa del Mar, també es farà el dia 11 de maig al Casal del Pescador a les 17 hores.

La Carmeta

Carmeta Barberà Margalef, de Roses, ha treballat tota la vida en les activitats en terra, com a xarxaire, arreglant les arts necessàries per al desenvolupament de l’activitat de pesca de la barca de la seva família; i en l’actualitat desenvolupa un paper imprescindible per difondre i mantenir el patrimoni cultural pesquer, transmetent el seu ofici de xarxaire a les noves generacions. I en reconeixement al seu treball en el sector pesquer, va ser guardonada l’any passat amb la Medalla de la Pesca Catalana, que li va lliurar el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras.