Casamitjana diu que no hi ha “proposta concreta ni pressupost per a cap de les dues opcions” del pàrquing soterrat de Roses

Magda Casamitjana

Magda Casamitjana

L’aparcament soterrat de Roses és durant aquests dies temes de debat entre la població de la Vila rosinca

Aparcament soterrat
Magda Casamitjana

L’ex-alcaldessa i exportaveu del PSC.PM de Roses després de recordar que l’aparcament soterrat era una infraestructura prevista en el seu govern, diu, en el següent escrit, que no pot triar la seva millor ubicació, si a la plaça Catalunya o en front de mar, les dues opcions que planteja l’Ajuntament de Roses per ser escollida per votació de la majoria dels rosincs. Tot i que finalment es decanta per l’aparcament a front de mar.

Aparcament soterrani a Roses

Sense voler entrar en cap polèmica ni anar contra cap projecte per a la nostra vila i respectant totes les diferents propostes i decisions, m’agradaria com a ex-alcaldessa expressar la meva opinió sobre la ubicació del nou pàrquing soterrat de Roses.

Primer de tot i fent una mica d’història voldria dir que els 4 anys que vaig exercir d’Alcaldessa, les 3 grans infraestructures previstes per a iniciar eren:

 • Aparcament Soterrat
 • Pla de Barris
 • Projecte Passeig marítim entre la Riera Ginjolers i la Quana

Pel que fa a l’aparcament soterrat, el Govern de Roses 2007-2011 va decidir, primer de tot, fer-lo vora mar i no darrera la Vila com, per exemple, a l’Illa d’Itaca o a la plaça del Mercat dl diumenge. Havíem de  triar entre Plaça Catalunya i Front de mar- Pàrquing Generalitat – Estat.

Pel que fa al del Front de mar:

L’Estat Espanyol ja ens va dir que ni parlar-ne que la llei de costes no ho permetria. Ja vam tenir l’experiència de Santa Margarita i la Gola de l’Estany i, per tant, el que vam fer va ser iniciar un concurs d’idees per a la redacció del tram de passeig que falta, amb o sense aparcament soterrat, per així tenir avançada la feina i disposar d’un projecte.
Va ser tot un èxit, es van presentar molts i molts projectes boníssims, sent la proposta de la Sra Elisabet Galí la qui va guanyar el concurs d’Idees.

Pel que fa al Pàrquing de la Plaça Catalunya: 

El Govern Casamitjana tenía a punt:

 • Inversor Privat que aportava 3 M€
 • Els permisos adients
 • L’Avantprojecte fet pels inversors privats
 • 1M€ de diner públic
 • La concessió parlada de 10 anys
 • Gestió amb Estació Nàutica
 • Venta d’aparcaments a Hotelers, empresaris i particulars com a nova inversió
 • Zones blaves i verdes per a Ciutadans de Roses
 • Entrada de Roses rehabilitada: és a dir un passeig de banda de ‘muntanya’ que unia el carrer Pi i Sunyer amb la plaça Catalunya, a peu pla, passant per l’oficial de Turisme i lligant la vorera del Jutjat de Pau amb la vorera de la Ciutadella.

Per tant tot estava apunt de començar i era la millor opció, única en aquell moment i, per tant, una oportunitat única també per a Roses.

Així ho vam posar al nostre programa de Govern de la candidatura del PSC, i avui, any 2014, el Pàrquing ja estaria fet.

Dit això, avui el Govern ens presenta dues alternatives, les mateixes que en el nostre temps,  però ara sí, amb força diferències que s’han de tenir en compte.

No he vist en el prospecte dades indispensables per triar opció:

1- No hi ha en el prospecte prou informació per triar quin és el lloc més adequat i més sostenible econòmica i mediambientalment.

2- No sabem el pressupost d’un i altre i per tant quan ens costarà als ciutadans.

3- No se’ns diu si hi ha o no Inversors Privats, qui són i quina quantitat aporten

4- Entenc que el passeig de sobre el Front de mar va a càrrec de les administracions competents que són Generalitat i Estat si estan passades les competències i que el Pàrquing l’hem de fer i pagar nosaltres o amb aportació de privats

5- Tot i que la llei de Costes del PP és molt més permissiva  no sabem del cert si tenim confirmats els permisos

6- Tampoc es parla d’anys de concessió però sí de zones blaves.

Per tant, avui per avui, sense cap proposta mínimament concreta ni pressupost per a cap de les dues opcions m’és molt difícil de poder triar. I per tant poder votar i dir als ciutadans de Roses quina és la meva opció.

Pel que veig el que ja teníem lligat el Govern anterior amb la Plaça Catalunya o ja no hi és o és un altre projecte i altres condicions i per tant ja no és la millor oferta com abans.

Sense comptar amb tot el que he dit i deixant anar el cor, i no pensar amb el cap, vull dir que m’agradaria i per això ho vam preparar que es faci primer de tot l’obra del Front Marítim, passeig de riera a riera i que ja hi ha projecte,  i per tant si el Govern actual soluciona o pot solucionar tots els dubtes plantejats aquí i es presenta un bon projecte mediambiental i econòmic, i amb els permisos adequats…  ENDAVANT amb el Pàrquing de Front de mar.

Voldria, a més a més, que aquesta Participació Ciutadana fos real i per tant que poguéssim votar tots i totes  les que volem participar i no només una minoria triada a l’atzar. Si ens deixeu decidir, deixeu-nos decidir a tots i totes i per tant fent una consulta a tots els rosincs més grans de 16 anys.

Volem votar per decidir entre tots.

Magda Casamitjana