Castelló d’Empúries acull l’exposició “Jugant-se la vida: polonesos que van socórrer jueus durant l’Holocaust”

“Jugant-se la vida: polonesos que van socórrer jueus durant l’Holocaust”

La inauguració oficial el demà. 17 de març a les 20 hores, coincideix amb l’obertura del Museu de Polonesos que van socórrer Jueus a la localitat polonesa de Markowa.

“Jugant-se la vida: polonesos que van socórrer jueus durant l’Holocaust”L’exposició “Jugant-se la vida: polonesos que van socórrer jueus durant l’Holocaust”, que s’inaugura demà, 17 de març a les 20 hores a la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria a Castelló d’Empúries, presenta els rostres, les històries i les motivacions dels que van socórrer als jueus en el context històric de la Polònia ocupada, amb el detall de les seves circumstàncies i la mesura de la seva ajuda. L’exposició, basada en una col·lecció única de testimonis dels Justos i dels Salvats, va ser preparada pel Museu d’Història dels Jueus Polonesos a Varsòvia i el Ministeri d’Afers Exteriors polonès.

“Qui salva una vida, salva el món sencer” és el lema extret del Talmud que apareix gravat a la medalla que s’imposa als reconeguts com a “Justos davant les Nacions”. Recordar als que van prestar ajuda als jueus és vital, ja que van ser persones que van voler i van poder oposar-se al mal: salvant als jueus, salvaven la dignitat humana.

Els polonesos, testimonis de l’Holocaust, el van experimentar de forma particular. No només van haver d’enfrontar el terror brutal de l’ocupant alemany, sinó també la crueltat de l’exterminació dels seus veïns jueus per part dels nazis. A la Polònia ocupada, a diferència dels països de l’Europa Occidental, ajudar als jueus es penalitzava amb la mort. Tot i això, molts polonesos es van oposar al mal i van ajudar als jueus. Per salvar l’altre ésser humà arriscaven les seves vida i les de les seves famílies. Gràcies als seus esforços es van aconseguir salvar milers de jueus polonesos. Una part dels salvadors va ser condecorada pel Yad Vashem (Jerusalem) amb el títol del “Just entre les Nacions”.

Exhibida a diferents països es presenta per primer cop a Catalunya a la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria a Castelló d’Empúries de la ma de Idea Gestió Cultural, l’Institut de Cultura Polonès, Ajuntament de Castellò d’Empúries, la Ruta de l’Art i el Consolat General de la República de Polònia a Catalunya.

La inauguració oficial el dia 17 de març, a les 20 hores, coincideix amb l’obertura del Museu de Polonesos que van socórrer Jueus a la localitat polonesa de Markowa.