Catalunya continuarà en l’actual tram 1 del pla d’obertura progressiva d’activitats

Pla d’obertura progressiva d’activitats

L’empitjorament de les dades, que indiquen que la és de 0,92 per sobre del llindar establert com a condició per passar al segon tram,  fa frenar el pla de desescalada

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest migdia en roda de premsa que el Procicat ha decidit que Catalunya es mantingui en l’actual tram 1 del pla d’obertura progressiva d’activitats, en considerar un empitjorament de les dades. “Ara, més mai, hem d’actuar amb la màxima prudència”, ha emfatitzat Vergés abans de subratllar la tendència brusca a l’alça experimentada en els darrers dies. Per exemple, la Rt, disparada aquesta setmana i que, en quatre dies, ha passat del 0,78 al 0,92. O la pressió assistencial, que encara és molt alta tant als CAP com a les UCI dels hospitals, on hi ha ara 438 pacients. “Ha estat un creixement sobtat i gestionar ara un rebrot, amb les UCI així, seria complicadíssim”, ha dit demanant “prudència”.

Vergés ha afegit que davant d’aquesta situació, “per responsabilitat”, no s’avança al segon tram. “Un cop més, necessitem l’esforç de tots les administracions, dels sectors econòmics i socials, i de tota la ciutadania. Sé que portem molt temps en pandèmia i això fatiga, però no ens podem relaxar si no volem tirar per la borda l’esforç fet per contenir la segona onada. Hem de conjurar-nos totes i tots per continuar salvant vides i aturar el virus”, ha destacat la titular de Salut. A més, la consellera ha demanat la col·laboració de la ciutadania per tal que no marxi de pont. “El repunt ens obliga a extremar encara més les precaucions i a evitar les interaccions socials. Hem de reduir la mobilitat i tothom ha de de ser conscient que la situació ni és bona ni és la que voldríem”, ha conclòs.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha reiterat que, seguint un “criteri de prudència” ara ha de prevaldre confirmar si la inflexió ràpida i brusca de l’Rt continuarà i superarà la barrera de l’1 o si, per contra, s’estabilitza i baixa, “que és el que necessitem.” “Estàvem baixant molt ràpid aquest indicador, però la reducció es va frenar la setmana passada i ha crescut per sobre de l’esperat”, ha dit Argimon abans de recordar que, el fet que superi l’1 implica “més infecció, més ingressos i més pacients a les UCI”. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública ha recordat que al principi de la segona onada hi havia 140 pacients a l’UCI i van arribar a ser-hi uns 600. “Si en les properes setmanes afegíssim 400 pacients més, tornaríem a estar com a la primera onada, amb els hospitals només dedicats a la COVID”, ha alertat.

La secretària general d’Interior, Beth Abad, ha iniciat la seva intervenció afirmant que dilluns vinent “no canviem de tram” i apel·lant “a la prudència”. “Cal ser molt conscients del moment en què estem vivim. Tothom està cansat, tenim el cansament de la pandèmia, però cal ser prudents”. “Tenim un cap de setmana llarg que coincideix amb un dimarts que és festiu, el nostre objectiu és poder disminuir la mobilitat i per això demanem la responsabilitat de tots i totes”, ha afegit.

En aquest sentit, Abad ha fet “una crida clara i directe a no sortir avui en la mesura del possible i romandre en els nostres domicilis, davant aquesta complexa situació”. “La gent que surti, que sigui conscient i cal en tots els casos, minimitzar els contactes i prendre totes les mesures que sempre anem recordant: distància, mans, mascareta, ventilació i sobretot les mínimes interaccions socials”, ha matisat.