Suquet de peix de Rose

Catalunya lidera el distintiu Bandera Blava 2022, amb 23 ports esportius guardonats, entre d’ells, el de Roses

Bandera Blava 2022
Fotografia de família de l'acte de llliurament de la Bandera Blava 2022 celebrat a Badalona

Les 23 candidatures presentades han obtingut aquest guardó que premia la gestió ambiental i la qualitat dels serveis dels ports esportius

Catalunya aquest any ha aconseguit 23 Banderes Blaves en ports esportius, entre d’ells, i un any més, el Port Esportiu de Roses, i se situa al capdavant d’aquesta classificació a l’Estat. Aquest guardó, reconegut a escala internacional, valora i premia la gestió ambiental i la seguretat, les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental que fan els gestors i els concessionaris dels ports guardonats. Una línia estratègica endegada fa uns anys que té el suport de l’Administració portuària i comporta unes actuacions molt definides per mitigar el canvi climàtic, en un moment en què Catalunya es troba en emergència climàtica.

El distintiu Bandera Blava l’atorga un tribunal internacional de la FEE (Fundació d’Educació Ambiental), amb la col·laboració de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), que gestiona la campanya a l’Estat.

L’acte de les Banderes Blaves 2022 es va celebrar ahir al port de Badalona. El lliurament dels guardons va anar a càrrec del president de Ports de la Generalitat, Isidre Gavín, de l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, i el president de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), José Palacios.

Gestió ambiental i qualitat de servei excel·lents

El sistema portuari català va endegar fa uns anys l’ambientalització dels ports i aquestes Banderes Blaves en són els resultats. Actualment, la major part dels ports catalans estan certificats amb l’ISO 14001 i l’EMAS, sistemes de gestió ambiental que van lligats a una política ambiental i una elaboració de procediments per portar-ho a terme. Així mateix, els ports esportiusdisposen d’un codi de conducta ambiental per als seus usuaris i d’un sistema de gestió ambiental per al consum de recursos energètics, tractament i recollida de residus, seguretat, entres d’altres. Una gestió ambiental i una qualitat de serveis excel·lents que els permet participar en el guardó Banderes Blaves.

Les candidatures de les Banderes Blaves les preparen els mateixos responsables dels ports esportius voluntàriament, i les adrecen a l’Adeac. Posteriorment, es reuneix el Jurat Estatal del qual en formen part representants de les administracions portuàries autonòmiques dels ports que han presentat candidatura i dels ministeris, així com experts d’universitats, entre d’altres. Les candidatures que passen aquesta fase s’envien al Jurat Internacional que decideix quins ports obtindran Bandera Blava.

Una Bandera Blava més

Aquest any, el jurat internacional Bandera Blava 2022 ha distingit 23 ports esportius catalans, un més que l’any anterior. Així, dels 103 ports guardonats a tot l’Estat, Catalunya ha obtingut el 22% de Banderes Blaves. Per demarcacions aquests ports es distribueixen en: 9 ports a Girona, 8 a Barcelona, 4 a Tarragona i 2 a les Terres de l’Ebre.

En aquesta edició s’han presentat 23 candidatures i totes han estat guardonades. El Club Nàutic Port d’Aro ha presentat nova candidatura (no la presentava des de 2019). Així mateix, el Port Olímpic i Marina Palamós no han presentat candidatures, per trobar-se en obres de renovació. Els ports esportius de la demarcació de Gironaque han rebut el guardó 2022 són els següents:

GIRONA
Nom del port Municipi
C.N. Llançà Llançà
C.N. Port de la Selva El Port de la Selva
Port Esportiu de Roses Roses
C.N. L’ Escala L’Escala
C.N. Estartit Torroella de Montgrí
C.N. Aiguablava Begur
C.N. Costa Brava Palamós
C.N.Port d’Aro Castell – Platja d’Aro
Club de Vela Blanes Blanes