“El cementiri de Roses és un document històric de la seva gent i ric en peces arquitectòniques”

Jornades Europees del Patrimoni
Moment de la visita guiada al cementiri de Roses a càrrec de l'arxiver municipal Josep Mª Barris

Una visita guiada al cementiri de Roses va ser una de les activitats que es van celebrar en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni

Jornades Europees del Patrimoni
Moment de la visita guiada al cementiri de Roses a càrrec de l’arxiver municipal Josep Mª Barris

Les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) se celebren a Europa, des de fa 25 anys, durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L’edició de 2016 a Catalunya s’ha celebrat durant els passats dies 16, 17 i 18 de setembre.

Les JEP són, en definitiva, la festa del patrimoni, on els pobles i entitats que hi vulguin organitzen un seguit d’activitats, gratuïtes, per a tots els públics. Activitats que poden ser visites guiades, representacions teatrals, concerts o exposicions, entre d’altres.

En els darrers anys a Roses durant aquestes Jornades es portava a terme les visites guiades que fan al llarg tant a la Ciutadella com al Castell de la Trinitat de Roses.

És a dir, no es feia gens d’especial i, a més, de gratuïtes no eren les activitats emmarcades dins aquestes Jornades Europees del Patrimoni.

Però, enguany el Departament de Cultura, amb la col·laboració d’Educart, l’ha donat la volta a la truita, i ha organitzat, a banda de les visites al recinte fortificat i la fortalesa, cinc activitats, de franc, que han tingut una gran convocatòria de públic.

Destacar la visita guiada al cementiri de Roses a càrrec de l’arxiver municipal, Josep Mª Barris, que va afirmar que “es va incloure dins les Jornades Europees del Patrimoni perquè incorpora uns valors patrimonials molt destacables, tot i que els cementiris són espais molt desconeguts que es poden llegir de diverses maneres, i una d’elles seria com si fos un document, ja que ens explica moltes coses de la història del poble, de la seva gent, del que han fet, de la seva grandesa o de la seva mesquinesa”. I a part de ser un document històric del poble, el cementiri de Roses, segons Barris, en té “moltes peces arquitectòniques que són molt destacables”.

I la visita la va articular, davant una desena de persones, sobre aquest dos pilars l’arxiver municipal, on va assenyalar que “el cementiri de Roses és un espai de calma, seré, tranquil, molt mediterrani, un espai que permet entrar a simplement passejar-hi”, destacant “l’art que hi ha amb escultures d’en Llimona o làpides fetes per en Subirà, a part que hi ha enterrats el mateix Vicens Vives, ministres, síndics de greuges, és a dir el millor que ha produït la societat rosinca al llarg de la seva història”.

Cal destacar que aquesta visita guiada va estar a punt de ser anul·lada a causa d’un xàfecs que van caure abans d’iniciar-se, però finalment una quinzena de persones hi van participar.